Обряд вінкоплетіння

  • Категорія запису:Новини
29 квітня в рамках проведення інвентаризації елементів нематеріальної культурної спадщини, що внесені до регіонального переліку Закарпаття, завідувач відділу міжнародних зв’язків у галузі культурно-освітньої діяльності та народної творчості Олеся Павлюк та провідні методисти Центру культури Володимир Мишанич і Володимир Сичкун зустрілися з учасницями народного аматорського фольклорно-етнографічного ансамблю «Лемківчанка» (керівник Марія Низовець), знавцями народних звичаїв.
Цього разу йшлося про традицію плетіння вінків, яка є важливою часткою лемківської свальби з незапам’ятних часів і донині побутує в цьому селі. Звичай надзвичайно цікавий.
Про обрядове дійство розповідали Марія Низовець, Надія Пиган та Марія Магада. Вони також виконали кілька народних пісень. За словами співачок із незначними відмінностями звичай поширений і в сусідніх селах. Учасниці ансамблю збираються до старої хати на «прядки», передають молоді народну мудрість, щедрість своєї душі.
Методисти Центру культури для наступних поколінь та науковців доповнили попередній письмовий опис лемківської свальби та вінкоплетіння, відзняли відео сюжет, на якому зафіксували цей звичай.
Дорогою в Ужгород відвідали краєзнавчий музей у Перечині, де прослухали цікаву оповідь Мар’яни Попович про експонати та наш край.
Координатор та модератор культурно-мистецької акції Олеся Магада – завідувач відділів з основних видів діяльності КЗ «Центр культури і дозвілля» Перечинської міської ради.
Приймав учасників завідувач етнографічного музею «Лемківська хата» Віталій Рац.
Володимир Мишанич,
провідний методист КЗ «Обласний організаційно-
методичний центр культури» ЗОР