Пастка від Михайла Рошка… для молоді

  • Категорія запису:Новини
Вчора, 12 лютого, у читальному залі Закарпатської обласної унівесальної наукової бібліотеки ім. Ф. Потушняка (директор Олена Канюка) відбулася презентація чергової збірки творів Михайла Рошка «Пастка». Видання тематично різнопланове і до нього ввійшли кращі його новели написані протягом десятиліть і адресоване молоді.

Послухати автора прийшло багато студентів, які шанують його як викладача і письменника, колеги, читачі, друзі та ті кого цікавить сучасна література.

Про життєвий і творчий шлях письменника, його досягнення на літературній ниві розповіла талановита журналістка Лариса Липкань.

Видавець Олександра Гаркуша розповіла про роботу над книжкою, поділилася своїми враженнями від співпраці з відомим письменником.

Емоційно насиченою була розповідь автора «Пастки». Він коротко розповів про її зміст, зачитав уривок із однойменного твору. Натхненно розповідав про сексуальний інстинкт, філософію та психоаналіз Зігмунда Фрейда, ділився з молоддю в залі своїм розумінням кохання, його глибинної сутності. Зауважу, що він добре знає про що говорить, адже має багатий досвід спілкування з молоддю, добре знає чим вона дихає.

На завершення пан Михайло висловив щиру вдячність всім причетним до видання збірки та проведення її презентації.

В рамках презентації серед присутніх була проведена вікторина на знання творчості письменника та його захоплень. Її учасники отримали в подарунок його збірку.

Зізнаюся, що свого часу твори Михайла Рошка я читав ще тоді, коли вони були в рукописах, одним із перших писав на них відгуки, знав про його творчі наміри та уподобання. Відтоді пройшло понад тридцять років…

Нині він кандидат філологічних наук, письменник широко відомий у краї, а його твори перекладаються на європейські мови.

Принагідно зауважу, що зі студентських років його цікавила соціальна психологія. Він намагався зрозуміти які фактори впливають на формування світогляду людини, її характеру, сприяють духовному зростанню чи руйнують її психіку і  вбивають фізично. Своїм завданням вважає реалістичне зображення життя у всьому багатстві його проявів, дослідження людських пороків та обставин, що їх спричиняють. Автор не роздає порад, не вчить нас як жити, а літературними художніми засобами, демонструє наслідки тих чи інших наших вчинків й цим застерігає нас від помилок.

Світогляд письменника, на моє переконання, значною мірою формувався під впливом східної філософії, зокрема буддизму, що став філософською основою вчення йоги, яке він успішно практикує вже не перше десятиліття.

Володимир Мишанич