Новий випуск «Культурлогічних джерел» вже пішов до вас!

Цими днями вийшов у світ новий випуск літописного журналу «Культурологічні джерела» № 1, 2 (65, 66) за 2024 рік, історія якого ведеться від 2003-го. Як у величезній, наповненій усіляким добром скрині, в ньому містяться матеріали на будь-який смак. Тут і про відомих митців, народних майстрів, які вже ставали героями журналістських розповідей, і нові імена, важливі для розвою культури Карпатського краю.

Відкрив цей випуск розгорнутий матеріал про подію, яка ознаменувала початок нового року і на яку зазвичай чекають поціновувачі народних традицій – фестиваль «Коляди в Старому селі». Після трирічної перерви його відновив КЗ «Обласний організаційно-методичний центр культури» Закарпатської обласної ради (ООМЦК). Вміщено також матеріал про «колядницьке» свято «Бетлегемська зірка», що пройшло в Холмківській сільській раді Ужгородського району.

«Культурологічні джерела» багато уваги приділили народним майстрам. Розповідають і про колективні виставки їхніх творів, і про окремих із них, зокрема, про Марію Купарь, Ольгу Ловгу, Ганну Беряк.

Окрема тема, яку висвітлювало літописне видання – презентації книг. Зокрема, вміщено розповіді про зустрічі з читачами відомого фольклориста, провідного методиста ООМЦК Івана Хланти. Вони відбулися в рідному селі збирача фольклору Копашнові на Хустщині, у місті Хуст, у селищі Великий Березний та селі Ставне на Ужгородщині.

Читачі «Культурологічних джерел» матимуть змогу ознайомитися з фестивалями й конкурсами, організатором яких виступив ООМЦК. Серед них  «Веселковий передзвін», що проходив 18 травня у Міжнародний день музеїв, Всеукраїнський фестиваль-конкурс народної хореографії імені Павла Вірського, театральний «Юні зірки Мельпомени», конкурс українського  художнього слова імені Івана Ірлявського, образотворчого та декоративно-ужиткового мистецтва «Легенди Карпат» та низка інших.

Цікавими для читачів обіцяють бути розповіді про майстрів овечої бриндзі – вівчарів із Рахівщини, а також про ткаль із села Річка, котрі виготовляють гуні. Обидві ці традиції внесені до Національного переліку нематеріальної культурної спадщини України.

Про громадського діяча-закарпатця, який відзначився особливими заслугами у здобутті незалежності України, репресованого Юрія Бадзя, можна прочитати в матеріалі про конференцію, присвячену його пам’яті.

У випуску «Культурологічних джерел» знайшлося місце й для розповіді про ювілеї в культурно-мистецькому житті краю. Зокрема, вміщено докладну розповідь про народний аматорський вокальний ансамбль «Ужанка», який цьогоріч відзначив своє 55-річчя. Про директора Великобичківської музичної школи, заслуженого працівника культури України й лауреата багатьох мистецьких премій  Василя Поповича розповідає матеріал з нагоди його 65-річчя.

Збагачений яскравими світлинами з усіх подій, про які мова, а також репродукціями з творів митців, цей випуск «Культурологічних джерел» подарує читачам і естетичні враження від споглядання творінь земляків-закарпатців, а також помітних подій культурно-мистецького життя на Закарпатті.

Авторами випуску є працівники ООМЦК Марина Офіцинська, Василь Бедзір, Крістіна Губена, Оленка Гайдук, позаштатний дописувач, журналіст Василь Шкіря.

Переглянути журнал можна тут: https://zakfolkcenter.info/load/kulturolohichni-dzherela-2024-1-2

Василь Бедзір,
провідний методист інформаційно-редакційного сектору