ПРО ПОЛІТВ’ЯЗНЯ, БОРЦЯ ЗА УКРАЇНУ ЮРІЯ БАДЗЯ ЙШЛОСЯ НА КОНФЕРЕНЦІЇ В ІРШАВІ

  • Категорія запису:Новини
У місті Іршава 12 грудня відбувся захід, який вшанував одного з когорти тих, котрі присвятили все своє свідоме життя боротьбі за незалежність України, чий внесок у її розбудову в сучасний період є вагомим і незаперечним – Юрія БАДЗЬО. Про його внесок у національно-визвольний рух говорили учасники міжрегіональної науково-практична конференції «Юрій Бадзьо як ідеолог національного спротиву України», що відбувалася в міському центрі позашкільної освіти. Про перебіг подій розповідає провідний методист інформаційно-редакційного сектору КЗ «Обласний організаційно-методичний центр культури» Закарпатської обласної ради, член Національної Спілки журналістів України Василь Бедзір.

НАРОДИВСЯ І ВИРІС НА ЗАКАРПАТТІ

 Щоб якомога повніше висвітлити тему конференції, організаторка, заслужений працівник культури України Оксана СІДОР запросила до участі науковців, громадських активістів, педагогів і людей, які особисто знали Юрія БАДЗЯ, спілкувалися з ним, вивчали його наукову спадщину.

Привітав учасників – представників громадськості, місцевої та регіональної влади, засобів масової інформації, а також старшокласників навчальних закладів Іршави голова Іршавської об’єднаної територіальної громади Віктор СИМКАНИНЕЦЬ.

Усі учасники конференції віддали данину пам’яті полеглим землякам і всім захисникам України хвилиною мовчання.

Модераторка Оксана СІДОР озвучила і письмове привітання, яке надіслав на адресу конференції її ідейний натхненник, науковий і громадський діяч, суддя Конституційного Суду України у відставці, багаторічний товариш і друг Юрія Бадзя Володимир КАМПО.

Успіхів у проведенні заходу побажали учасникам в.о. директора КЗ «Обласний організаційно-методичний центр культури» Закарпатської обласної ради, заслужений працівник культури України Ганна ДРОГАЛЬЧУК, а також начальник відділу освіти, охорони здоров’я, культури, сім’ї, молоді та спорту Іршавської міської ради Єлизавета ЯЦКАНИЧ.

У вступному слові Оксана СІДОР наголосила на надзвичайній важливості громадської, публіцистичної, наукової діяльності Юрія Бадзя в контексті українського визвольного руху, що став одним із головних драйверів у здобутті незалежності країни. Повідомила, що про радянського політв’язня і громадсько-політичного діяча, який народився, виріс, отримав вищу освіту і кілька років працював учителем, директором школи на Закарпатті, в рідному краї знають дуже мало. Відтак одне з основних завдань конференції – розширити коло знань про Юрія Бадзя та сприяти глибшому вивченню його спадщини.

НАПИСАВ КНИГУ ПРО ЗЕМЛЯКА-ОДНОСЕЛЬЦЯ

Як зростав, як формувалася його особистість майбутнього дисидента й політв’язня, якими були етапи його біографії – про це йдеться і книзі, що вийшла у Всеукраїнському державному видавництві «Карпати» під назвою «Не зрікаючись любові до України» (Ужгород: «Карпати». 2021). Її автор –  кандидат фізико-математичних наук, доцент Ужгородського національного університету, краєзнавець Іван ШМАНЬКО.

Автор книги про Юрія Бадзя охоче відгукнувся на запрошення взяти участь у конференції і презентував свою книгу учасникам. У виступі розповів про дитячі і молоді роки пристрасного борця за українську незалежність із Закарпаття (роки життя – 1936–2018). Іванові Іллічу відомо багато деталей із біографії свого героя, бо народився в тому ж селі Копинівці Мукачівського району, що й він. Розповів, зокрема, що в сім’ї Бадзів була десятеро дітей, і жила вона дуже бідно. Непересічні здібності до науки, а також самовіддані старання батьків вивчити сина допомогли йому здобути університетську освіту, відтак закінчити аспірантуру Інституту літератури АН УРСР. Заглиблення в українську літературу, історію дозволили прийти до висновку про те, що Україна має мати свій історичний шлях і вибороти незалежність. Всі ці етапи біографії знайшли відображення у книжці Іван Шманька.

ІДЕОЛОГ І ЗАСНОВНИК ПАРТІЇ

Внесок Юрія Бадзя в національно-визвольний рух, аналіз і еволюція його поглядів, лідерська роль у створенні першої політичної партії з чіткою ідеологічною складовою – Демократичної партії України –широкий спектр питань охопив  у своєму виступі доктор історичних наук, професор Роман ОФІЦИНСЬКИЙ.

Історик проаналізував і місце громадського діяча родом із Закарпаття в розгортанні українського руху Опору 1960–1980-х років. Охарактеризував його як українського дисидента, котрий найпізніше в часі вийшов із в’язниці. Засуджений за свої погляди на 12 років (відсидів неповних 9), він не зрадив своїй ідеї і став ідеологом партії, яку заснував і залучив до неї відомих письменників, громадських діячів.

МАЛОВІДОМИЙ, МАЙЖЕ ЗАБУТИЙ…

Слово взяв юрист, багаторічний депутат Львівської міської ради, заступник голови Львівської обласної ради 2015–2019 років Володимир ГІРНЯК. Розглянув діяльність Юрія Бадзя крізь призму становлення демократичної партійної системи в Україні. «Внесок Бадзя у здобуття незалежності, його науковий, інтелектуальний і організаційний внесок у створення Демократичної партії України по-справжньому ще не оцінений, – зауважив пан Володимир. – Про це свідчить і моє опитування серед львів’ян: майже ніхто, за поодинокими винятками, не знав про цього українського патріота. Тому подібні до сьогоднішньої конференції треба провести і в інших містах, вони гідно вшанують пам’ять і спадщину, яку залишив по собі Юрій Бадзьо».

«ІНШОГО ВЕРДИКТУ СУДДІВ ГОДІ БУЛО ЧЕКАТИ»

Адвокат із Мукачева Володимир ЛИПЧАНКО у своєму виступі виствітлив судовий процес над Юрієм Бадзьом у контексті законодавства України. «Якою є держава – така ж її правова система, – розпочав свій виступ. – У тоталітарній державі, якою був Радянський Союз, іншого вердикту суддів, ніж винесений щодо Юрія Бадзя, погляди якого не вписувалися в тодішню ідеологію, годі було чекати. Його засудили на 12 років, із яких відбув 9 – у таборах в Мордовії та на засланні в Республіці Саха РФ. Ми повинні віддати належне мужності й стійкості свідомого українця, який не зламався і своїм поглядам не зрадив. Відмовився писати клопотання про звільнення, щоб вийти на волю».

НА НАУКУ НАКЛАДЕНА ЗАБОРОНА

На конференції виступив і близький родич героя конференції – полковник поліції у відставці з міста Перечин Ілля БАДЗО. «Наші діди були рідними братами, тож я приходив до Юрка, як до близької людини, – розповідав. – Ми з ним зустрічалися вже в дорослому віці, і завжди він мене радо вітав. Одного разу повів мене з собою на роботу. У той час він працював вантажником на хлібозаводі, бо був позбавлений можливості працювати за фахом. Я був дуже здивований, коли побачив, що така високоосвічена людина мусить працювати фізично, а не працювати інтелектуально, реалізовувати себе в науці».

На конференції виступив і заступник голови Хустської райдержадміністрації Василь МЕЙСАРОШ, відповідальний за базову підготовку населення з національного спротиву. Він розповів про реалії російсько-української війни і повідомив про можливість пройти базову військову підготовку. За словами виступаючого, громадяни Хустщини продовжують вливатися в ряди ЗСУ. На сьогодні вже 93 героїв загинули, назавжди вписавши свої імена в історію боротьби за незалежну Україну.

«Цими днями у боях із агресором загинув Іван Бадзо з мого рідного села Климовиця нашого району, – доповнила виступ попередника модераторка Оксана СІДОР, – загадково, що це прізвище знову постало перед нами, але його носій, як і Юрій Бадзьо, знову ж таки поліг за свою країну, за її майбутнє.

Не обійшлося і без музичного вітання учасникам конференції, яке прозвучало у виконанні народного аматорського хору «Мелодія» (керівник Оксана СІДОР) та народного аматорського ансамблю «Остра тирнина» (керівник Андріана  МАТІКО). Обидва колективи успішно працюють при Іршавському міському будинку культури.

На завершення конференція розглянула і схвалила РЕЗОЛЮЦІЮ, яка ввібрала в себе важливіші пропозиції учасників.