У Хусті відбудеться нагородження переможців та гала-концерт Відкритого фестивалю-конкурсу стрілецької пісні «Красне поле»

  • Категорія запису:Новини
У Хусті відбудеться нагородження переможців та гала-концерт Відкритого фестивалю-конкурсу стрілецької пісні «Красне поле»Відкритий фестиваль-конкурс стрілецької пісні «Красне поле» традиційно проходить у місті Хуст. Він започаткований у березневі дні 2009 року в межах святкування 70-річчя Карпатської України.  Однак уже декілька років він проходить у змішаному форматі. Журі прослуховує виступи онлайн, а потім лауреати і дипломанти беруть участь у гала-концерті. Цьогоріч він відбудеться 17 березня у Закарпатському обласному театрі драми та комедії. Початок о 13.00 год.

Фестиваль-конкурс має глибокий зміст, адже саме 15 березня 1939-го в місті над Тисою на засіданні Сойму Підкарпатської Русі була проголошена незалежна держава Карпатська Україна. Проіснувала вона недовго, бо вже наступного дня була окупована гортіївською Угорщиною. У кровопролитному бою з регулярною угорською армією захисники Карпатської України, які виступили проти ворога з рушницями проти артилерії, були розбиті. Тиса забарвилась кров’ю десятків полеглих бійців-українців.
Беручи участь у фестивалі-конкурсі «Красне поле» колективи й окремі виконавці уславлюють події, пов’язані з проголошенням Карпатської України, а також звитягу борців за незалежність України в наступні десятиліття. Він має прямий зв’язок із сучасністю, бо після віроломного нападу росії в лютому 2022 року захисникам Вітчизни доводиться знов відстоювати державність своєї країни. Творче змагання проводиться з метою популяризації пісенних творів національно-патріотичної тематики.
У фестивалі-конкурсі «Красне поле» взяли участь 117 колективів та солістів (18 хорових колективів, 61 вокальних ансамблів, 2 квартети, 7 тріо, 10 дуетів, 19 солістів-вокалістів (загальна кількість учасників 1 018) із 14 областей України (Вінницької, Волинської, Дніпропетровської, Закарпатської, Івано-Франківської, Кіровоградської, Львівської, Одеської, Полтавської, Рівненської, Сумської, Хмельницької, Чернівецької, Чернігівської). Пролунало понад 300 патріотичних пісень, пронизаних мужністю та героїзмом, журбою та сумом, світлом та надією. Серед них значну частину займали стрілецькі пісні.

Сподіваємося, що колективам-лауреатам із інших областей України таки вдасться приїхати на Закарпаття, взяти участь у гала-концерті та продемонструвати не лише високий мистецький рівень виконання, але й підтвердити, що України сильна і єдина.