З нагоди ювілею! Грантовий проєкт і його майстерні

  • Категорія запису:Новини
Комунальний заклад «Обласний організаційно-методичний центр культури» Закарпатської обласної ради 2019 року успішно узяв участь у конкурсі проєктів на отримання гранту від Українського культурного фонду в рамках програми «Створюємо інноваційний культурний продукт». Проєкт 51790 «Онлайн-ХАБ для нематеріальної культурної спадщини Закарпаття» посів 92 місце в рейтингу індивідуальних проєктів (усього 409), який за результатами оцінювання отримав 219 балів (70 – середній бал змістових експертів, 79 – бал фінансового експерта, 70 – бал комунікаційного експерта). Він спрямований на збереження та популяризацію нематеріальної культурної спадщини (далі – НКС) Закарпаття через створення Онлайн-ХАБу з відтворення та просування місцевих традицій: передачі знань про управління спадщиною, залучення місцевих громад до продовження живої традиції й переосмислення її цінності для громади.

Заклад розпочав роботу над проєктом на початку травня. Керівник та координатор – Ганна Дрогальчук; менеджери – працівники центру культури Олена Гайдук, Олеся Павлюк та Володимир Мишанич.

Протягом п’яти місяців відбулося шість майстерень. Перша пройшла 27 травня 2019 року в туристичному комплексі «Колиба опришків» села Нижнє Селище Хустського району зі скрипалем-віртуозом, лауреатом премії за охорону нематеріальної культурної спадщини Олексієм Томишиним (1934 р.н.), у якій взяли участь вихованці Нижньоселищенської дитячої школи мистецтв та Школи мистецтв міста Хуст.

Друга – 7 червня в садибі бірова на території музейного комплексу «Старе село» в селі Колочава на Міжгірщині, де традиційну страву «ріплянка» (від слова «ріпа» – картопля) готувала ґаздиня Марія Маркович.

Третя – 20 червня у будинку культури села Іза Хустського району, де майстер-клас із лозоплетіння провела Віра Вучкан.

Четверта – 9 липня в селі Лисичово Іршавського району на території кузні-музею «Гамора» відбулася творча майстерня з традиційного ковальства від Михайла Пилипчинця, який продемонстрував процес виготовлення мотики, поділився  власним досвідом, таємницями виробництва.

П’ята – 23 серпня  на Рахівщині Микола Кокіш провів майстер-клас із традиційного вовноткацтва. Присутня на майстер-класі молодь із захопленням спостерігали, як із клубочка шерстяної нитки під вправними руками пана Миколи народжується справжнє диво – чоловічий пасок з традиційним гуцульським орнаментом. У рамках майстерні відома ткаля Дося Гринажук розповіла й продемонструвала присутнім процес обробки овечої вовни від стрижки до пряденої нитки.

Шоста – 13 вересня в селі Кідьош Берегівського району відбувся майстер-клас із великоберезького перебірно-човникового ткацтва, який провела майстер народної творчості України, член районного творчого об’єднання майстрів декоративно-прикладного та образотворчого мистецтва «Берег» Ольга Баков. У творчому дійстві також взяли участь Ірина Мештер та Катерина Огар – відомі ткалі села.

Мета усіх проведених заходів – відтворити та забезпечити просування згаданих традицій, вивчити досвід та передати знання, поширити інформацію про ці ремесла.