Сергій Федака презентував завершену 16-томну «Історію України»

  • Категорія запису:Новини
15 серпня у «Народному літературному музеї Закарпаття» – філії Закарпатського обласного художнього музею імені Й.Бокшая доктор історичних наук, професор УжНУ Сергій Федака презентував 16-й, завершальний том його «Історії України». Водночас і всю багатотомну серію, якій присвятив останнє п’ятиріччя. На презентації побували і працівники КЗ «Обласний організаційно-методичний центр культури» ЗОР на чолі з заступником директора Василем Барановським.

Сергій Федака, який невдовзі відзначить своє 60-річчя, зробив собі вагомий подарунок до цієї дати. Виступаючи на презентації, розповів про створення 16-томної серії, в якій охоплено історичні епохи, починаючи від кам’яного періоду і завершуючи сучасністю. Остання книга має назву «Розбудова держави 1996–2024».

Всю багатотомну «Історії України» утворюють три серії – «Долітописна історія», «Літописна історія» та «Модерна історія». Наскільки складно було не лише авторові, а й видавцеві охопити й об’єктивно відобразити хід історії на теренах сучасної України, розповів директор видавництва «TIMPANI» Ярослав Федишин. У цьому видавництві 16-томник протягом 2020-2024 років побачив світ.

«Виконано величезну за обсягом роботу, до якої з особливою відповідальністю ставилися на всіх етапах – від коректури до редакторської роботи та поліграфічного виконання», – сказав Ярослав Федишин.

«Цілком згоден із шановним видавцем, – зауважив Сергій Федака. – Бо про складність роботи свідчить хоча б те, що у 16-и томах вміщено загалом 10540 приміток. Вони вимагали і перевірки, і правильного розміщення, тобто все було не так просто, як може здатися».

З завершенням 16-томної «Історії України» Сергія Федаку привітала в.о. директора департаменту культури Закарпатської ОДА-ОВА Галина Ломпарт. За її словами, автор заслуговує на звання справжнього патріота, літописця України й Закарпаття.

«Завдяки таким людям до наших часів дійшла історична правда, яка дає нам розуміння хто ми є, і впевненість, що наша держава не повинна бути знівельована, поглинута ворожими народами. Важливо, щоб новітня історія, яка твориться на наших очах, так само об’єктивно була записана і дійшла до майбутніх поколінь», – зазначила Галина Ломпарт.

До привітань доєдналася заступниця начальника управління інформаційної діяльності та комунікацій з громадськістю департаменту стратегічних комунікацій, національностей та релігій Закарпатської ОДА-ОВА Марина Чепа-Марковці. Вона також подякувала  Сергієві Федаці за його плідну участь у роботі експертних комітетів, які створюються при адміністрації.

На презентації виступили відомі науковці, видавці, майстри пера – Петро Ходанич, Іван Сенько, Павло Федака, Віктор Браславець, Василь Бедзір, Василь Ільницький, Михайло Белень та інші. В їхніх виступах йшлося і про внесок родини Федак, в якій кілька поколінь є відомими діячами в різних сферах – науці, мистецтві, громадській діяльності.

Дядько Сергія Федаки – краєзнавець, доктор історичних наук Павло Федака (старший) розповів про життєвий і творчий шлях Сергія Федаки. Двоюрідний брат і водночас голова Закарпатського крайового культурно-освітнього товариства «Просвіта», журналіст, кандидат історичних наук Павло Федака (молодший) вручив Сергієві Федаці посвідчення про присвоєння звання «Почесного члена Закарпатського обласного товариства «Просвіта».

Директор філії «Народний літературний музей Закарпаття», письменник Василь Густі, який модерував подію, запросив присутніх оглянути виставку книг Сергія Федаки. В ній представлений багатий доробок науковця, письменника й літописця в ретроспективі. З великим життєвим досягненням автора «Історії України» щиро вітали і всі інші гості події в «Народному літературному музеї Закарпаття».

Василь БЕДЗІР,
провідний методист інформаційно-редакційного сектору, фото автора