Суботній вечір у Худльові продовжив фестивальну традицію цього села на Ужгородщині

  • Категорія запису:Новини
У суботу, 14 вересня, хвилі гарного настрою та радісних емоцій, гейби потоки шумливого водограю пролилися на гостей будинку культури села Худльово Середнянської селищної громади, що на Ужгородщині. Його святково прибраний зал ледь вмістив гостей благодійного фольклорного вечора закарпатської народної пісні «Коли собі заспіваю».

Фольклорне свято, що є для цього села традиційним, охоплювало мало не всі види фольклору – пісню, танець, інструментальну музику, фіґлі й бувальщини…

Відгукнулися аматори з різних громад Ужгородщини

«Сьогодні тут присутні і наші захисники з Середнянської громади, а також їхні рідні. Всі небайдужі, гості та учасники вечора можуть долучитися до збору коштів на потреби Збройних Сил України, а також для воїнів- односельців із бойового підрозділу «Фенікс» третього прикордонного загону бригади «Гвардія наступу Помста», – повідомила ведуча Крістіна Губена.

Привітання учасникам і гостям виголосив заступник директора комунального закладу «Обласний організаційно-методичний центр культури» Закарпатської обласної ради, заслужений працівник культури України Василь Барановський. Відтак сцена була віддана аматорським колективам і окремим виконавцям. Серед них як із Середнянської, так і низки інших громад Ужгородського району. Про географію учасників можна судити з самого лише переліку населених пунктів – поряд із Середнім і Худльовом – це Дубрівка, Сторожниця, Оноківці, Невицьке, Андріївка, Ярок, Стрипа, Тур’я-Ремета.

Згадавши, що гаслом фестивалю є вислів «Што за закарпатська пісня, тай без танцю», Крістіна Губена анонсувала виступ танцювального ансамблю «Струмочок-Ет Іріс» Худлівського будинку культури, очолюваного Лілією Грушовською-Ніколенко. Учасниці колективу на старті вечора виступили з танцем «Дівочий». Надалі «Струмочок-Ет Іріс» декілька разів виходив на сцену, підтримуючи жвавий темп фестивального «потяга».

Незвичайне пожвавлення в залі викликала поява стрімкого, як повенева ріка, «ромського» гурту. Це – театральний гурток «Сторожницькі корифеї» (керівниця Єлизавета Посипанка) відділу культури Холмківської громади. Дівчата й хлопці показали уривок із театральної вистави «Легенда про червону стрічку». Заполонили своїм драйвом – танцями й співом – увесь глядацький зал.

Прикрасив вечір піснями аматорський вокальний ансамбль «Ярочок» клубів-філій сіл Ярок і Стрипа Центру культури та дозвілля Баранинської сільської ради (керівниця Лідія Чубирко).

«До нас прийшли маленькі пречудові та чарівні гості з-за гори Маковиці. Це – зразковий аматорський фольклорний гурт «Родина» школи мистецтв Тур’ї-Реметівської сільської ради (керівник Ольга Мицька), – сповістила ведуча вечора. Юні таланти виправдали сподівання, порадувавши чудовим виконанням народних мелодій. Прихиляли до себе серця солістки Катерина Мошак, Анюта Головня і Анна Кречко.

Вокальний дует школи мистецтв Середнянської селищної ради у складі Ольги Бобак та Віри Сентипал чуттєво заспівали народні пісні «Червена ружа трояка» та «Тиха вода».

Народний аматорський вокальний ансамбль «Арніка» (керівниця Вікторія Балог) відділу культури Холмківської ОТГ, як завжди, виступив із натхненням. Цього разу виконав пісню «Урвалася струна», а також в’язанку українських і словацьких народних пісень.

Народний аматорський вокально-хореографічний ансамбль «Материнка» креативно-мистецького комплексу «Вілет» (керівник Андрій Тазінгер) Оноківської сільської ради заспівав добре всім відому «Ой Марічко, чічері» та інші народні пісні – «Ой поляна, поляна», «Ой у саду ружа посаджена», «Коломийки».

Дует «Вишеньки» Закарпатського музею народної архітектури та побуту у складі Оксани Головні та Надії Балоги-Тотін виконали «Цвіте терен», «Коло води, коло баюрика» та «Ой верше, мій верше».

Завершила ж фестивальну програму пісня «Українці», яку виконали народний аматорський вокальний ансамбль «Джерело» будинку культури села Худльово Середнянської селищної ради (керівниця Надія Балога-Тотін).

Подружжя Ніколенків підтримала громада

…Фестивальний вечір подарував глядачам кілька приємних годин, вселив оптимізм – те, чого дуже не вистачає в нинішній складний час. І відрадно, що це стало можливим у глибинці, завдяки ентузіазму аматорів сцени, їхній любові до народного мистецтва.

Організаторами фестивалю у Худльові виступили Ольга та Володимир Ніколенко – ветерани культурної ниви Ужгородщини. Підтримку надали голова й апарат Середнянської селищної ради, місцеві підприємці. Всі разом продемонстрували, на що здатна громада, націлена на збереження культури, розвиток народної творчості.

Василь БЕДЗІР,
провідний методист інформаційно-редакційного сектору КЗ «Обласний організаційно-методичний центр культури» Закарпатської обласної ради

 Фото надане відділом культури, туризму та зовнішніх звязків Середнянської селищної ради