У Закарпатському музеї народної архітектури та побуту відкрилася виставка «До нас іде Миколай»

  • Категорія запису:Новини
Найочікуваніше зимове свято української малечі – Святий Миколай. До нього діти готуються по-різному: одні разом із мамами випікають смачні пряники із зображенням Чудотворця, інші вивчають пісні й вірші, в якому славлять Святого. А ось ці діти взялися зобразити святкового персонажа на своїх малюнках, надісланих на адресу організатора заходу – Закарпатського обласного організаційно-методичного центру культури.

Напередодні відзначення свята Миколая  5 грудня у Закарпатському музеї народної архітектури та побуту відбулося відкриття виставки «До нас іде Миколай», у якій було представлено 138 робіт учнів із понад двадцяти шкіл мистецтв області. У них вони висловили свою любов до добродійного Миколая.

Привітала усіх присутніх та пригадала, які приємні спогади викликає день Святого Миколая в.о. директора КЗ «Обласний організаційно-методичний центр культури Закарпатської обласної ради, заслужений працівник культури України Ганна Дрогальчук. Відкрив виставку директор департаменту культури Закарпатської ОДА-ОВА Євген Тищук, який зокрема сказав, що всі дорослі у глибині душі залишаються дітьми: вони теж радіють приємним сюрпризам і несподіваним подарункам. Поділився враженнями від робіт і в.о. директора Закарпатського музею народної архітектури та побуту Василь Коцан. Зокрема подякував Збройним силам України за можливість працювати  і демонструвати свій творчий доробок.

Під час виступу викладач Ужгородської школи мистецтв Михайло Йолич подякував організаторам за ту добру справу, яку вони ось уже кілька років поспіль втілюють у життя.

Кожен малюнок переносить нас, глядачів, у світ дитячих фантазій. Бо дізнаємося, яким бачать дітлахи улюбленого ними Дідуся-Чудотворця. Можна лише дивуватися з того різноманіття сюжетів і образів, які зринають у дитячих голівках. Це з одного боку. А з іншого – захоплюватися майстерністю, яка, попри юний вік, вже помітна в поданих на виставку роботах. Адже в них і сміливе поєднання фарб, і нестандартні композиційні прийоми, і гра уяви. Усе це дає нам право назвати авторів цієї виставки не інакше, як юними художниками.

Хтозна, як складеться доля учасників виставки і чи стануть вони професійними митцями, але свій крок до цього і, зокрема, яким вони бачать прихід Миколая-Чудотворця у світлі фарб і образів, вони зробили.

Приємно, що діти висловлювали свої думки, розповідали про свої мрії і захоплення. Як виявилося, в усіх є одне велике бажання – здобути перемогу і розвиватися у мирній країні.

Юні гості виставки отримали невеличкі подарунки – ляльки-мотанки, виготовлені майстринею, методистом Центру культури Оленою Ваш, та смачні солодощі.