Учасники фольклорної експедиції побували у селі Вільшинки

  • Категорія запису:Новини
25 листопада 2021 року провідний методист КЗ «Обласний організаційно-методичний центр культури» ЗОР, заслужений діяч мистецтв України Іван Хланта та методист І категорії Володимир Сичкун побували з відрядженням у селі Вільшинки. Мета поїздки – виявити, наскільки збереглася пісенна традиція одного з найвіддаленіших гірських сіл, якого віку носії народної пісенності і який їхній репертуар.

Велику допомогу в цій справі подав голова Вільхівської сільської ради Іван Цубина, який сам гарно і з любов’ю співає, знає багато автентичних пісень. Він організував для нашої роботи 11 жінок, що гарно співають. Протягом чотирьох годин вони наспівали понад 40 автентичних пісень, які зафіксували  на відеокамеру. Переважна більшість жінок були старшого віку – понад 70 років. Вони досить добре зберегли в своїй пам’яті і виконали автентичні маловідомі або й зовсім не відомі пісні різних жанрів. Особливо цінними виявилися колядки світського характеру – ґаздові, ґаздині, вдові, хлопцеві,  дівчині та дівчаткові-немовляті. Привертають також увагу весільні пісні, про кохання, родинно-побутові, жартівливі та інші.

Коли закінчилися уроки в школі, до десяти автентичних пісень наспівали нам учителі – учасники вокального ансамблю. Також Іван Хланта виступив перед учнями та вчителями школи і розповів про пісні, які побутують у їхньому селі. На зустрічі була присутня і завідувач відділ культури та туризму Тур’ї-Реметівської сільської ради Любов Скубенич.

Насамкінець висловлюємо щиру подяку письменникові Василеві Мулесі, який доклав чимало зусиль, щоб ця поїздка відбулася. Крім цього, він забезпечив нас своїм транспортом з Перечина до села Вільшинки.

Марина Офіцинська,
завідувач інформаційно-редакційного сектору