В Ужгороді відбувся десятий обласний фестиваль «Коляди в Старому селі»

  • Категорія запису:Новини
Уже стало доброю традицією на Різдвяні свята в Закарпатському музеї народної архітектури та побуту проводити обласний фестиваль «Коляди в Старому селі». Цьогоріч він відбувся 11 січня і в ньому взяло участь 23 колективи із 12 районів області та міста Ужгород. Зі сцени звучали колядки, що здавна побутують на Закарпатті.

На Різдво кожна сім’я з нетерпінням чекала на колядників, бо чим більше їх завітає до хати, тим заможнішою і щасливішою буде родина. На сцені у центрі села відтворено інтер’єр селянської хати. Господар (завідувач клубу села Лінці Ужгородського району Юрій Савко) та господиня (провідний екскурсовод Закарпатського музею народної архітектури та побуту Неля Грицюк) чекають на колядників.

Це один із найоригінальніших фестивалів не лише за формою проведення, але і змістовим наповненням. Різдво – це свято радості, очищення, символ народження Добра. Особливо це дуже актуально нині, коли Україна у жорстокому протистоянні і нерівній боротьбі вже п’ятий рік відстоює свою незалежність, а народ – своє право жити у демократичній суверенній державі.

Святкове дійство почалося в Шелестівській церкві Архангела Міхаїла XVIII століття, де пройшло богослужіння. Водночас з площі Театральної до Закарпатського музею народної архітектури та побуту рушила святкова хода з колядами народного аматорського вокального ансамблю «Карпатські голоси» клубу села Оноківці Ужгородського району. При вході в музей гостей зустрічали господар із господинею фестивалю, музейні працівники у закарпатському традиційному вбранні, колядницька група креативно-мистецького комплексу «Вілет» села Кам’яниця Ужгородського району з колядкою «У Віфлиємі новина».

Завжди всі присутні на фестивалі чекають виступи бетлегемів (вертепів). Цьогоріч їх представили Міжгірський районний будинок культури, села  Кобилецька Поляна, Чома та Ганьковиця відповідно Рахівського, Берегівського та Свалявського районів.

Неповторні колядки звучали й у виконанні народного аматорського вокального ансамблю «Ільничанка» будинку культури села Ільниця Іршавського району, народного аматорського ансамблю народної пісні «Розмарія» КЗ «Обласний організаційно-методичний центр культури» ЗОР, фольклорного колективу  клубу села Туриця Перечинського району, народного аматорського камерного  хору «Кредо» Ужгородського міського центру дозвілля-будинку культури.

Не можна не згадати і колядницькі групи Воловецького районного будинку культури, Кольчинської селищної ради Мукачівського району, румунських сіл Тячівського району, народний аматорський фольклорний колектив «Селиська співанка» Хустського району, які систематично беруть участь у згаданому фестивалі.

Порадував слухачів своїм виступом й ансамбль «Гачуре» з Гуменного (Словацька Республіка), добре відомий не тільки вдома, але й на теренах нашого краю.

Уперше на фестиваль приїхали і гарно заколядували гурт «Брендуші» будинку культури села Біловарці та колядницький гурт Святотроїцького храму смт Дубове Тячівського району.

Особливо потішили присутніх колядницькі колективи учнів Ужгородської загальноосвітньої школи І-ІІІ ступенів імені В. Ґренджі-Донського, Ужгородського НВК «Гармонія» та Ужгородської загальноосвітньої школи І-ІІІ ступенів № 7.

Завідувач відділу народної творчості та аматорського мистецтва КЗ «Обласний організаційно-методичний центр культури» ЗОР Олена Гайдук відзначила, що отримала величезне задоволення від виступів колективів, які продемонстрували високий рівень виконання та креативність.

Завітав на фестиваль і виконуючий обов’язки голови Закарпатської облдержадміністрації Олексій Гетманенко, а також генеральний консул Словацької Республіки в місті Ужгород Мірослава Мойжіта, перший заступник Генерального консула Угорщини в Ужгороді Куті Ласло.

Не обійшлося на святі й без традиційних смачних страв, які готує чи не кожна господиня на Різдво. Гості мали можливість придбати вироби заслуженого  майстра народної творчості України Людмили Губаль та мисткині Ольги Гал.

Організатори фестивалю – КЗ «Обласний організаційно-методичний центр культури» ЗОР і Закарпатський музеї народної архітектури та побуту.

Фестиваль продемонстрував багату поліетнічну культуру нашого краю, засвідчив, що в гірських районах Закарпаття найкраще плекають і зберігають народні традиції. Сподіваємось, що щире виконання, яскраві костюми і музичний супровід нікого не залишили байдужими.

Володимир Мишанич,
провідний  методист КЗ «Обласний організаційно-методичний центр культури ЗОР