Василеві  Югасу – 60!

  • Категорія запису:Новини
Свою різноманітну діяльність він побудував на принципі людяності, поваги до колег, співробітників. За його плечима десятки років  роботи у сфері культури і духовності. Ефективно працює для розвитку і збереження багатонаціональної культури Виноградівщини, її ідентичності, вікових традицій і звичаїв. Його важливою рисою є виховання взаємної поваги до представників різних груп національностей, визнання за кожним жителем права на вільне володіння рідною мовою та культурою.

У сучасному розхристаному, аморальному світі такі вічні християнські цінності, як доброта, скромність і порядність якось мимоволі суспільство відштовхнуло на задній план. І тільки зі вчинків людей, інтелектуально самодостатніх, високих моральним духом, а отже, незлостивих, незаздрісних і незлих, вони й сприймаються як цілком природні. Саме такими вчинками заповнений кожен день Василя Степановича Югаса, начальника відділу культури Виноградівської районної державної адміністрації.

Народився 16 грудня 1959 року в м. Виноградів Закарпатської області. Все своє свідоме життя прожив у цьому місті, де у 1976 році у загальноосвітній школі № 8 здобув середню освіту. У 1976 році працював гончарем на керамічному заводі. У 1978–1980 рр. служив у війську старшиною в авіаполку в німецькому містечку Вітшток (Північна група військ, яка перебувала за межами СРСР, на території східноєвропейських країн – союзників з Організації Варшавського договору).

У 1981 році закінчив з відзнакою Хустське культурно-освітнє училище,  де здобув кваліфікацію «Культурно-освітній працівник, керівник театру» та направлений на роботу у Виноградівський районний будинок культури. Таку ж кваліфікацію отримав після завершення навчання у Рівненському державному інституті культури (1982–1987).

На формування й розвиток театрально-естетичних поглядів В. Югаса велике значення мали лекції, практичні заняття, спілкування зі своїми вчителями, які сприяли його духовному зростанню, виробляли в нього критичне ставлення до мистецьких явищ. В училищі викладач Сергій Григорович Гержик,  розкрив його творчу натхненну натуру природженого актора, навчив тонко сприймати глибокі людські почуття, жадання та емоції. Набуттю фахового досвіду сприяло також читання драматичних творів і критичної літератури про сценічне мистецтво, робота актором народного аматорського театру Хустського районного будинку культури (керівник і режисер – Всеволод Майданний).

За результатами конкурсу 23 лютого 1998 року був призначений на посаду начальника відділу культури Виноградівської районної державної адміністрації, яку займане і нині. Відтоді коло його діяльності значно розширилось. Чимало енергії та вміння докладає він, виховуючи в районі керівників структурних підрозділів, аматорських колективів, розкриваючи і поглиблюючи їхні таланти. Це людина з непохитною громадянською позицією, яка досягла реальних успіхів у культурі. Василь Степанович переконаний, що працівник культури мусить бути високоосвіченою людиною, весь час учитися, щоб передати народові той скарб, що створило людство і передусім рідна земля.

З 2003 р. по 2006 рік навчався у Львівській Національній академії державного управління при Президентові України за спеціальністю «Державне управління», де здобув кваліфікацію «Магістр державного управління». Часто брав участь у конкурсі «Кращий державний службовець», де здобував призові місця.

У 1981 році Василь Югас разом з дружиною Наталією при Виноградівському міському будинку культури заснували театр ляльок, який є одним із засобів виховання дітей. Відтоді й понині обов’язки режисера на громадських засадах виконує Василь Степанович. У репертуарі театру твори для дітей і дорослих, казки народів світу, героїчні п’єси тощо. Кількісний склад учасників театру – 14 осіб, в тому числі – 9 дітей віком від 8 до 12 років та старші учасники віком від 14 до 18 років.

Робота театру будується за авторською програмою, складеною керівником самостійно та на основі запозиченого досвіду інноваційної педагогічної діяльності режисера, педагога та драматурга Сергія Григоровича Гержика. Головний напрямок роботи театру – це діяльність, пов’язана з виявленням та розвитком творчих здібностей дітей, молоді, профорієнтаційна робота.

Як режисер він чітко знає свої обов’язки. Він є провідним інтерпретатором п’єси, творцем вистави і вихователем акторів. Спираючись на літературну першооснову і власне її тлумачення, постановник керує всім процесом створення вистави, вдало організовує роботу. Зрозуміло, що вистава набуває того вигляду, якого хоче режисер. Поряд з роботою над виставами велику увагу приділяє підбору акторів, намагається у творчості знайти своє щастя. Василь Степанович стверджує: «Коли поруч з тобою однодумці, це вже щастя». Саме такі люди повинні виховувати молоде покоління і передавати свій досвід.

Зразковий аматорський театр ляльок систематично бере участь у районних заходах, обласних та всеукраїнських конкурсах У 2006 році за досягнуті успіхи у розвитку театрального мистецтва краю рішенням колегії управління культури Закарпатської обласної державної адміністрації йому присвоєно звання «зразковий аматорський колектив».

Василь Югас здійснив постановку понад тридцяти п’яти вистав за творами зарубіжних, українських, у тому числі й закарпатських драматургів. Серед них вистава за мотивами української народної казки «Як Дід щастя здобував», «Зайка-Зазнайка», «Дюймовочка» Г. К. Андерсона, «Маленький Принц» Антуана де Сент-Екзюпері, вистави за п’єсами «Заєць у тигровій шкурі», «Як Юрко-легінь з нечистою силою змагався» Сергія Гержика, «Різдвяний вертеп» Вікторії Югас, інсценізації українських народних казок «Заєць, Лисиця і Півень», «Колобок». Здійснив постановку власних творів: «Зачарована ніч», «Новорічні пригоди Діда Мороза і Снігуроньки» та інших. Нині учасники театру працюють над новою виставою «Чарівна ніч» за п’єсою Оксани Фулитко «Святий Миколай», здійснюють постановку вистави за п’єсою Василя Густі.

Молодим початківцям Василь Степанович переконливо роз’яснює, що для правдивого втілення сценічного образу актор передусім має осмислити духовну суть персонажа та ідею п’єси в цілому, що становить зерно твору і є надзавданням акторського виконання. Важливими елементами творчого процесу актора є також артистична уява, здатність зосереджуватись та спілкуватися з партнерами, почуття правди, ритму, довершеність техніки мови, руху, емоційна пам’ять тощо.

Театралізована діяльність – це художня діяльність, пов’язана зі сприйняттям творів театрального мистецтва і відтворенням в ігровій формі набутих уявлень, вражень, почуттів. Вона є одним із найефективніших засобів педагогічного впливу на розвиток особистості дитини, її творчих здібностей. Водночас театралізована діяльність – це специфічний вид дитячої активності, один із найулюбленіших видів творчості, в якому реалізуються потреби дитини в самовираженні. Всі ці аспекти є основою діяльності зразкового аматорського театру ляльок.

Зразковий аматорський театр ляльок – лауреат першої премії V обласного фестивалю-конкурсу дитячого та юнацького театрального мистецтва «Юні зірки Мельпомени» (18 грудня 2009 р., м. Берегово); учасник обласного конкурсу українського художнього слова імені Івана Ірлявського «Моя весна» (смт Середнє, 2017) Систематично проводить благодійні концерти для дітей-інвалідів Виноградівського району. Учасники  театру ляльок  виступають у літніх оздоровчих таборах для учнів загальноосвітніх шкіл району під час літніх канікул. У 2016 році організував та провів районний конкурс «Срібний Голос Карпат» серед творчо обдарованих дітей закладів культури Виноградівського району та міста.

Художнє оформлення декорацій та реквізити до вистав виготовляють учасники та художники театру Анастасія Терещенко та Вікторія Югас. Намагаються створювати чудові костюми, які розкривають риси кожного персонажа. Іноді звертаються до народних умільців, любителів мистецтва району з пропозицією виготовити традиційні відомі нам ляльки, іграшки та провести їх виставку. Першою відгукнулись Ніна Тарасівна Корнієнко. Вона представила 20 чудових ляльок з тканини. Серед них переряджені колядники: «циган», «княгиня», «панночка», «панночка-селянка». Виготовлено комплект театральних ляльок до вистави «Як Дід щастя здобував». Іграшка за своєю різноманітністю й багатофункціональністю залишається важливим засобом виховання дітей. Саме через спрощені іграшки-знаки дитина пізнає світ, навчається мислити узагальненими поняттями, яскравими образами, врешті вона приєднується до одного з джерел народного мистецтва. Форма показу театралізованої дії – ляльки тростинкові, петрушка, у перспективі – лялька-маріонетка, планшетна-виводна.

При театрі ляльок створено дитячу підготовчу театральну групу (вік 8–10 років), яку ознайомлюють з елементами акторської майстерності, основами сценічної мови через форми гри на сцені. В. Югас підбирає до театру тих, у кого є бажання творити, пламеніє іскринка небайдужості, чесності, благородства. Відчувши в таких вихованців потяг до мистецтва, беззастережно стає їхнім опікуном.

З метою обміну досвідом роботи, встановлення творчих контактів, сприяння дружніх зв’язків і зміцнення взаємодії між творчо-обдарованими дітьми з різних областей України управління культури і туризму Рівненської обласної державної адміністрації та Всеукраїнська громадська організація «Український Центр Міжнародної Спілки діячів театрів ляльок «UNIMA – УКРАЇНА» запросили зразковий аматорський театр ляльок для участі у ІХ Відкритому фестивалі-конкурсі дитячих лялькових колективів «Березневі сходинки–2019», який було проведено на базі Рівненського академічного обласного театру ляльок 27–28 березня 2019 року. За результатами роботи журі театр ляльок нагороджений Дипломом за збереження національних традицій та багатоплановість режисерського вирішення вистави «Різдвяний вертеп» (керівник Наталія Югас, інсценізація Вікторії Югас, художники Анастасія Терещенко та Вікторія Югас).

Зразковий аматорський театр ляльок – переможець у номінації «Найкраще втілення і збереження національних українських традицій у театральному мистецтві» за виставу «Різдвяний вертеп» ІІІ Всеукраїнського відкритого фестивалю театрального мистецтва аматорських дитячих та молодіжних колективів «Імпреза над Латорицею» (12–16 квітня 2019 р., м. Мукачево). Він єдиний із 26 українських колективів отримав сертифікат – запрошення на Міжнародний відкритий театральний фестиваль «Golden Мandarin» до м. Батумі (Грузія). Однак колективу так і не вдалося поїхати.

Незважаючи на досягнення, перед учасниками театру ляльок виникли проблеми матеріального характеру, які заважають збільшити сферу обслуговування дитячої аудиторії у сільській місцевості.

Для покращення умов діяльності театру та систематичних виступів у сільській місцевості необхідна озвучувальна апаратура (дві активні акустичні колонки, п’ять мобільних радіомікрофонів; мікроавтобус для гастрольної діяльності, виготовлення мобільної театральної ширми-сцени та окреме приміщення для репетицій.

Василь Югас уміє не лише помітити і підтримати у співбесідникові добре начало, а й порадіти щиро за чийсь успіх. Особливо безкорисливим є його ставлення до молодших колег. Він ніколи не говорить із кимось на підвищених тонах. Вірить, що саме це покоління молоді, з власною людською й національною гідністю спроможеться таки ствердити й розбудувати соборну незалежну Україну.

Як справжній інтелігент, керівник районного масштабу він співпереживає за долю і перспективи нашої сучасної молоді, за кожен заклад культури. Він хоче бути завжди затребуваним, креативним, цікавим і корисним для людей.

Для нього характерні тактовні поради, терпіння, бажання чинити добро, закоханість у культуру, організація необхідних справ, прагнення робити людину кращою, достойнішою, гуманнішою. Ця прекрасна загальнолюдська риса бути щедрим не стільки в словах, скільки в діях, викликає симпатії і захоплення в усіх, хто його знає.

Як слушно відзначає директор Виноградівської районної бібліотеки Каталіна Вашкеба, Василь Югас поглиблено вникає у роботу бібліотечних установ, сприяє професійному росту працівників бібліотек. У складні етапи оптимізації установ культури, професійно і вмотивовано відстоює їх на сесіях районної ради. Він радіє, що бібліотечні працівники своєю наполегливою діяльністю намагаються задовольняти всезростаючі запити суспільства на справжню літературу, на істинні духовно-мистецькі вартості. Спільно із центральною районною бібліотекою бере участь у реалізації грантового проєкту «Найміцніший кордон – державна мова» за підтримки Українського культурного фонду.

Василя Югаса особливо хвилює і зачаровує українське національне хорове мистецтво – величезний духовний скарб України. Це й було основною причиною того, що з 1984 року він є учасником народного хорового колективу працівників культури та любителів хорового співу Виноградівського міського будинку культури. Співпрацює з громадськими організаціями та творчими об’єднаннями Виноградівського району та міста.

З 1981 р. і понині бере участь у підготовці та виконує обов’язки ведучого тематичних концертів, урочистостей, державних, календарних, традиційних свят тощо. Він пишається тим, що його рідне місто Виноградів має культурні надбання, історичну спадщину, якими можна пишатися. Без культури неможливий гармонійний розвиток як суспільства, так і кожної людини, – переконаний Василь Степанович.

До кожного працівника культури району він знаходить індивідуальний підхід, щоб молода людина змогла б розкрити найкраще в собі. Він може служити взірцем самовідданості обраній справі та виняткової наполегливості в ній. Так, він чекає того часу, коли в кожному селі демонструвалося б сучасне кіно, через яке формуються власні погляди. Відомо, що українське кіно має велику історію, живе на сильних національних традиціях, які були закладені Олександром Довженком, продовжені Іваном Миколайчуком, славною плеядою сьогоднішніх видатних митців.

Василь Югас резонно відзначає, що культура – це духовне здоров’я кожного народу. Тільки культурна людина, свідома свого призначення, може підняти й економіку. Він докладає чимало зусиль, щоб виховати нову людину – духовно розвинену, національно свідому. Його поважають, з ним радяться, до його думки як досвідченого професіонала прислухаються, діляться своїми ідеями професіонали та аматори, майстри народного мистецтва, працівники культури району і не тільки.

За багаторічну та сумлінну працю, значний внесок у розвиток культури краю Василь Югас неодноразово нагороджувався Почесними грамотами Міністерства культури України, Закарпатської обласної державної адміністрації та обласної ради, Українського Центру Міжнародної спілки діячів театру ляльок «UNIMA–УКРАЇНА» та ін. У грудні 2009 року йому присвоєно почесне звання «Заслужений працівник культури України».

Василь Югас – критично мисляча і гуманістично вихована особистість, активно займається самоосвітою впродовж усього життя. Це людина великої цілеспрямованості, волі та працездатності, вміє оперативно, продуктивно та послідовно вирішувати складні завдання, через життя проносить іскру творчого горіння, благородства й віри у силу мистецтва.

Іван ХЛАНТА,
провідний методист КЗ «Обласний організаційно-методичний центр культури» ЗОР,
заслужений діяч мистецтв України