Відбувся майстер-клас Ольги Баков із великоберезького перебірно-човникового ткацтва

  • Категорія запису:Новини

13 вересня в селі Кідьош Берегівського району відбувся майстер-клас Ольги Баков із великоберезького перебірно-човникового ткацтва. Дійство проходило у майстерні ткалі за участі учениць школи села.

Пані Ольга з дитинства навчалась ткацтва у матері та бабусі, нині продовжує родинну традицію. Після закінчення школи працювала у ткацькій бригаді Катерини Антоник у селі Великі Береги. Ткацький станок на якому тоді працювала безвідмовно служить й донині, вже понад півстоліття. Вона виготовляє скатертини, доріжки, рушники, серветки тощо. У своїх роботах використовує різноманітні орнаментальні елементи характерні для угорської традиційної вишивки. Зокрема це «гвоздики», «тюльпани», «жолуді», вовчі лапи» та інші, виткані червоними та чорними нитками на білому фоні.

Ткаля брала участь в обласних, всеукраїнських та закордонних виставках: Румунії, Угорщині, Польщі. Ольга Баков майстер народної творчості України, член творчого об’єднання майстрів декоративно-прикладного та образотворчого мистецтва «Берег».

Майстриня продемонструвала присутнім створення тюльпану. Діти із захопленням спостерігали як під її вправними руками на рушнику народжується чудесний візерунок, так добре їм знайомий. В творчому дійстві також взяли участь Ірина Мештер та Катерина Огар – не менше відомі ткалі села, що є одним із осередків ткацтва нашого краю.

Комунальний заклад « Обласний організаційно-методичний центр культури» Закарпатської обласної ради в рамках реалізації грантового проекту за підтримки Українського культурного фонду надав можливість ознайомитися з традицією  великоберезького перебірно-човникового ткацтва.

Мета майстерні – відтворити та забезпечити просування традиції ткацтва, вивчити досвід та передати знання, поширити інформацію про це унікальне ремесло.

Володимир Мишанич