Віталій Дорош презентував виставку «Дух нації»

  • Категорія запису:Новини
22 серпня в Закарпатському обласному краєзнавчому музеї імені Тиводара Легоцького відкриття виставки «Дух нації» художника, директора Свалявської школи мистецтв Віталія Дороша, зібрало десятки шанувальників образотворчого мистецтва. Підтримати та привітати митця й колегу прийшли і працівники Центру культури.

Виставка, якою Віталій Дорош презентував свою творчість, органічно вплелася в низку заходів з нагоди Дня Незалежності України.

На стендах – графічні роботи Віталія Дороша, створені ним за останні роки. Виконані в техніці кольорової графіки (за словами самого митця, використано чотири кольори – жовтий, блакитний, червоний і чорний), вони відображають віхи розвитку України, її найвідоміші пам’ятки історії, архітектури, культури.  Все це – мовою символів, якою цей майстер оволодів досконало.

А почалося все, як зазначив сам Віталій Дорош, із казки. Вона супроводжує змалку, а «наздогнала» в дорослому віці. Адже саме той час, коли проілюстрував книгу «Українські народні казки» у перекладі німецькою мовою, став визначальним у його творчій біографії. Книжка, яка зайняла одне з чільних місць у Національній бібліотеці міста Франкфурт, дала імпульс розвитку творчості Дороша-ілюстратора. Відтак він створив десятки графічних робіт, які вже «пішли в народ» і нині використовуються на заходах, що представляють українську культуру, її глибинну сутність і патріотизм.

У святковому залі Музею імені Тиводара Легоцького – керівники департаменту культури Закарпатської ОВА-ОДА, КЗ «Обласний організаційно-методичний центр культури» Закарпатської обласної ради, КЗВО «Академія культури і мистецтв» ЗОР.

Розпочали захід із Державного Гімну України у виконанні студента Академії культури і мистецтв Артема Позднякова, та зі вшанування хвилиною мовчання памʼяті полеглих Героїв та Героїнь, які ціною життя боронили нашу Батьківщину.

Привітав митця директор департаменту культури Закарпатської ОДА-ОВА, заслужений артист України Євген Тищук та вручив Почесну грамоту – за сумлінну працю, вагомий особистий внесок у розвиток образотворчого мистецтва краю та з нагоди відкриття персональної виставки.

Також зі словам привітання виступили депутатка Закарпатської облради, ректорка Академії культури і мистецтв Наталія Шетеля та заступник голови Мукачівської райради Роман Тарабій.

Насамкінець Віталій Дорош подякував гостям за теплі слова, поділився своєю історією творчого становлення та нагадав, що метою експозиції є популяризація Української культури і показ незламності та сили нашої держави.

Музичним дарунком для гостей стали композиції «Обійми» і «Перевал» гурту «Океан Ельзи» від Артема Позднякова.

Віталій Дорош також учасник проєкту «Артвізитівка України» та багатьох персональних, районних, обласних та міжнародних виставок. Автор візитної картки міста Свалява, оберегу міста Свалява та серії картин «Графічні замки Закарпаття».