Волонтери Ужгородської міської організації «Червоного Хреста» зустрілися з письменниками Закарпаття

  • Категорія запису:Новини
Всесвітній День книги та авторського права Ужгородська міська організація Товариства Червоного Хреста України відзначила зустріччю з літераторами – членами Закарпатської обласної організації Національної спілки письменниками України.
23 квітня 2024 року у приміщенні «Народного літературного музею Закарпаття» – філії Закарпатського обласного художнього музею ім. Й. Бокшая з членами товариства зустрілися:

– Василь Густі, завідувач Народного літературного музею Закарпаття, заступник голови Закарпатської обласної організації Національної спілки письменників України, заслужений працівник культури України;

– Петро Ходанич, український прозаїк і різьбяр, заслужений майстер народної творчості України;

– Віктор Мотрук, перекладач художніх творів із французької мови;

– Віктор Браславець, директор Всеукраїнського державного видавництва «Карпати».

У дружній, відвертій бесіді з письменниками, що тривала майже дві години, волонтери Червоного Хреста дізналися про історію літератури Закарпаття. Вона сягає в глибину кількох століть, адже її започаткували будителі Михайло Лучкай, Василь Довгович, Олександр Духнович…

Нині письменники Закарпаття становлять чималий загін визнаних представників української літератури, багато з яких творять мовами національних меншин України. Про них детально розповів заступник голови обласної організації НСПУ Василь Густі.

Про власний творчий шлях, про літературний процес на Закарпатті, досягнення письменників у ХХ столітті й в часи незалежності України розповів Петро Ходанич.

Директор видавництва «Карпати» Віктор Браславець, яке засноване в далекому 1945 році, зосередився на історії видавничої справи краю. Понад 90 відсотків книг, які сьогодні зберігаються в Народному літературному музеї Закарпаття, з’явилися в світ саме завдяки цьому видавництву.

Перекладач Віктор Мотрук розповів про свої творчі контакти з французькими літераторами, продемонстрував власні книги перекладів.

З великою зацікавленістю учасники зустрічі оглянули ідентичне перевидання найстарішої книги в Україні (від 1410 року), оригінал якої зберігається в Закарпатському обласному краєзнавчому музеї імені Т. Легоцького, – «Королівське Євангеліяє».

Також було презентовано книгу «П’ять зірок» – зібрання духовних творів Дмитра Поповича, багаторічного в’язня таборів ГУЛАГу. Упорядник книги 70-річний Нестор Адамчо розповів про життєвий подвиг свого близького родича.

Василь Густі подарував Ужгородській міській організації Товариства Червоного Хреста України велику добірку книг закарпатських письменників. Вони ляжуть в основу «Соціальної бібліотеки», що створюється в міській організації. У відповідь представники гостей з Червоного Хреста Антон Лоза і Світлана Осадча вручили Василеві Густі колективне вітання письменникам від членів своєї організації.

На зустрічі були присутні працівники Обласного організаційно-методичного центру культури – завідувач інформаційно-редакційного сектору Марина Офіцинська і провідний методист Василь Бедзір. Вони розповіли «червонохрестівцям» про діяльність Центру культури, запросили прийти до свого закладу та ознайомитися з його діяльністю.

Завершилася зустріч вільним спілкуванням і пригощанням смачними бутербродами та печивом із чаєм.

Василь Бедзір,
 провідний методист інформаційно-редакційного сектору КЗ «Обласний  організаційно-методичний центру культури» Закарпатської обласної ради