З нагоди Міжнародного дня рідної мови в Ужгороді вчетверте відбувся поетичний марафон «Єднаймося в мові»

  • Категорія запису:Новини
21 лютого 2024 року увесь світ відзначає Міжнародний день рідної мови. Це свято, проголошене Генеральною конференцією ЮНЕСКО ще в 1999 році, закликає захищати, збагачувати мовні й культурні багатства кожного народу.

Для українців мова – це одна з основ національної своєрідності, символ боротьби за незалежність. У творах її відстоювали поети й письменники, за неї патріоти потрапляли до в’язниць, у битвах гинули героїчні захисники. І сьогодні українська мова – одна з найбільших цінностей, яку обороняють воїни Збройних сил України у збройному протистоянні країні-агресору.

На Закарпатті з метою популяризації і прославляння рідної мови влаштовуються поетичні марафони. Вперше така акція під гаслом «Єднаймося в мові» була проведена з ініціативи Закарпатського обласного організаційно-методичного центру культури 9 листопада 2018 року з нагоди Дня української писемності та мови. Тоді в ній взяли участь понад 165 учасників.

Вдруге поетичний марафон відбувся з нагоди Міжнародного дня рідної мови в лютому 2021-го. Наступного 2022 р. захід не проводили, бо завадила війна, яку розпочала росія. Втретє акція відбулася на відзначення цього ж свята 21 лютого 2023-го. І ось сьогодні учасників скликав до поетичного єднання вже четвертий марафон, який славить і популяризує рідну мову.

Привітали учасників заходу директор департаменту культури Закарпатської обласної державної адміністрації – обласної військової адміністрації, заслужений артист України Євген Тищук та заступник директора комунального закладу «Обласний організаційно-методичний центр культури» Закарпатської обласної ради, заслужений працівник культури України Василь Барановський. Він, зокрема, наголосив: «Марафон про те, що мова є чітким маркером нації, її єдності й стійкості як у мирний час, так і у воєнне лихоліття». Також зазначив, що закарпатці своєю масовою участю в марафоні демонструють свою відданість національній ідеї, розбудові незалежної України. Мова є і зброєю, що захищає українські духовні цінності, на котрі спрямована агресія північного сусіда.

Під час марафону прозвучали твори Тараса Шевченка, Володимира  Самійленка, Богдана Лепкого, Сидора Воробкевича, Івана Багряного, Володимира Сосюри, Максима Рильського, Василя Симоненка, Василя Стуса, Олександра Білаша, Дмитра Павличка, Василя Вовчка, Павла Глазового, Ліни Костенко, Юрія Рибчинського, Оксани Забужко, Сергія Жадана, Віктора Геращенка, Максима Кривцова, Михайла Хіміча, Ілони Ельтек, Лідії Задорожної, Михайла Людкевича, Тетяни Колісник, Наталії Козленко, Оксани Сметанюк, Марії Яновської та інших.

У заході взяли участь здобувачі освіти Ужгородської школи мистецтв, студенти КЗ «Ужгородський музичний фаховий коледж імені Д. Є. Задора» ЗОР, КЗВО «Академія культури і мистецтв» ЗОР, ДВНЗ «Ужгородський національний університет», учні Киблярської гімназії Середнянської селищної  ради, вихованці Закарпатського обласного палацу дитячої та юнацької творчості «ПАДІЮН», учасники театральної студії «Бавка» Закарпатського академічного обласного театру ляльок, учасники народної аматорської студії поезії «Чарівне слово» Ужгородського міського центру дозвілля–будинку культури), художнього аматорства КЗ «Центр культури та дозвілля» Баранинської сільської ради, будинку культури с. Худльово Середнянської селищної ради, клубу та бібліотеки с. Коритняни Холмівської сільської ради, КЗ «Центр культури та дозвілля» Баранинської сільської ради, КЗ «Креативно-мистецький комплекс «Вілет» с. Кам’яниця Оноківської сільської ради та його відокремлені структурні підрозділи: клуби-бібліотеки сіл Оріховиця, Невицьке, Оноківці, Гута.

Загалом – понад 90 учасників.

На площі перед сценою працівники Центру культури розгорнули виставку художньої літератури, де були представлені твори як українських класиків, так і сучасних авторів. Не обійшлося і без символічних солодких подаруночків – цукерок, на яких були прикріплені вислови про мову.

Ведуча заходу – провідний методист відділу інноваційних програм та культурно-мистецьких проєктів Лілія Грушовська-Ніколенко.

До слова, у цей же день до поетичного марафону долучилися і провели у себе аналогічний захід такі громади, як Великоберезнянська, Мукачівська, Чинадіївська, Хустська, Нересницька, Тячівська, Рахівська та інші.

Дякуємо за сприяння у проведенні заходу Ужгородській міській раді.

Рідній мові присвячували віршовані рядки українські поети всіх часів – як генії, так і маловідомі. Проникливим, закличним словом висловився про рідну мову Микола Лотоцький:

Без мови – не створити нам держави,
Доріг тернистих не перебрести!
Хай вороги жорстокі і лукаві –
Стіною стань і мову захисти!
Річ не про те, що мова солов’їна,
Бо мова глибше, ніж пташиний спів.
В її скарбниці – доля України,
Космічна нерозгаданість віків.

Цими почуттями перейнялися, поетичними рядками надихнулися, бажанням уславляти рідну українську мову захопилися всі учасники поетичного марафону.

Організатор заходу – КЗ «Обласний організаційно-методичний центр культури» Закарпатської обласної ради.

Василь БЕДЗІР,
провідний методист інформаційно-редакційного сектору КЗ «Обласний організаційно-методичний центр культури Закарпатської обласної радия,
фото Крістіна ГУБЕНА