Обласний фестиваль коломийки «Дзвінкі перлини Верховини»

  • Категорія запису:Фестивалі
Справедливо Карпатський регіон вважають царством коломийок. Адже вона, як жоден інший пісенний жанр, розмаїта. Без перебільшення, коломийка могла би бути своєрідним символом Карпатської землі, його розпізнавальним знаком на карті світу.

Коломийки – традиційний жанр української фольк-музики і хореографії. Час виникнення цього жанру невідомий. Його назва вказує на місце виникнення: місто Коломия Івано-Франківської області. Залишаючись на перших порах місцевим, танець набув особливої популярності серед міського населення прилеглих областей у середині XIX сторіччя. Коломийки – також коротенькі пісеньки, що можуть виступати як приспівки до танцю або існувати незалежно від нього. Часто вони об’єднуються у в’язанки, які не мають, проте, сталого змісту, а залежать від уподобання співака та обставин виконання. Спів, танець, музика, що характерні для коломийки, є вираженням духу народу, його колективних прагнень та емоцій. Об’єднуюча сила музики і співу збирає гуманістичні прагнення окремих людей в єдиний порив, музика відкриває кожного в усіх і всіх у кожному, рятує від самотності, допомагаючи знайти спільників та однодумців.

У коломийках найдорожче – рідний край, доля народу, його героїчні сини і дочки, матір, близькі і друзі, стежки дитинства і юності, а також перше кохання і перше розчарування, отже біль, тривога. У них відчутне ніжне і чуле серце, вразливе на красу, зігріте любов’ю до світу. Активний процес творення і функціонування коломийок свідчить про життєвість цього жанру.

Започаткований 2008 року і проводиться влітку в смт Воловець. Його мета – виявлення талановитих виконавців коломийки, народної інструментальної музики, успадкування і популяризація традиційної манери виконання, зміцнення творчих зв’язків.

Організаторами  дійства є департамент культури Закарпатської облдержадміністрації, комунальний заклад «Обласний організаційно-методичний центр культури» Закарпатської обласної ради та відділ культури і туризму Воловецької райдержадміністрації.

У програмі фестивалю: виступи колективів художньої самодіяльності, окремих виконавців краю, гостей із інших областей України та з-за кордону; конкурс на краще виконання коломийки співаками, музикантами та танцюристами; виставка робіт майстрів образотворчого та декоративно-прикладного мистецтва; народні гуляння; презентації традиційної верховинської кухні.

Культурно-мистецький захід – серйозний крок у збереженні фольклорної спадщини краю, відродженні коломийки як духовної скарбниці всіх поколінь. На фестивалі переплітаються традиції та сучасність, звичаї та обряди, побут і мистецтво представників сіл і селищ краю.

Гості фестивалю мають нагоду ознайомитись і придбати роботи майстрів народних умільців, що представлені у торгових палатках сіл районів Закарпаття. А це вишивка, різьба по дереву, лозоплетіння, гончарство тощо. Крім цього, можна скуштувати і страви та напої багатої закарпатської кухні, якими щедро пригощають гостей, – картопля та токан із бринзою, голубці, мариновані білі гриби й багато іншої смакоти.

Такі акції сприяють збереженню та відродженню традиційної народної культури Закарпаття, створюють йому імідж привабливого туристично-рекреаційного об’єкта.