Міжнародний гастрономічний і колядницький фестиваль «Василля»

  • Категорія запису:Фестивалі
Організатори фестивалю – Закарпатська обласна державна адміністрація, департамент  агропромислового розвитку та департамент культури обласної державної адміністрації, комунальний заклад «Обласний організаційно-методичний центр культури» Закарпатської обласної ради.

Мета і завдання фестивалю: відтворення та збереження багаторічної духовної спадщини нашого краю – зимових народних звичаїв, свят, традицій та обрядів; популяризація календарно-обрядових пісень: колядок, щедрівок; залучення дітей та молоді до збереження кращих національних традицій; привернення уваги широких кіл громадськості, засобів масової інформації до діяльності автентичних фольклорних колективів; розвиток аматорського мистецтва; збагачення репертуару художніх колективів та підвищення їх виконавської майстерності.

Фестиваль «Василля» – ароматне, смачне й запашне дійство, яке розгорнулося на набережній Незалежності.

Учасниками гастрономічного свята стали понад 120 виробників вина, меду, сиру та іншої смачної продукції з усього Закарпаття, а також Львівщини, Прикарпаття, Тернопільщини, Буковини, Рівненщини, Полтавщини. Крім них, власну виноробну продукцію на фесті представили виробники Угорщини, Польщі, Словаччини, Румунії, Німеччини та Македонії, які й надали фестивалю статус міжнародного.

Програма фестивалю «Василля», яка триває три дні, окрім дегустації вина, пропонує на площі Театральній оригінальну розважальну програму. Наступного дня до свята долучаються колядницькі гурти та вертепи з усієї області. Вокальні ансамблі, хори, бетлегеми з усіх районів Закарпаття – учасники фестивалю «Коляди в Старому селі», який відбувається в рамках фестивалю «Василля», розпочинають свято на площі Театральній і видовищною ходою, закликаючи перехожих долучитися до дійства, що розгорнеться на території Закарпатського музею народної архітектури та побуту.