Етнофестиваль «Закарпатська свальба»

  • Категорія запису:Фестивалі
Перший обласний етнофестиваль «Закарпатська свальба, на якому було відтворено кращі традиції закарпатського весілля», відбувся 18 вересня 2016 року з ініціативи голови Закарпатської обласної державної адміністрації Геннадія Москаля.

Як розповів Геннадій Геннадійович, у вересні 2015 року його запросили у невеличке місто Ойок в Угорщині на фестиваль. Ідея фесту – показ обряду весілля – йому дуже сподобалася. Тоді у нього і зародилася думка провести такий фестиваль на Закарпатті. Вибір районів був не випадковим. Адже 2016 року, в неділю 18 вересня, відкривали нову лісову дорогу, яка поєднала два села – Колочаву Міжгірського району та Німецьку Мокру Тячівського. Цей факт і новий започаткований фестиваль сприяв позитивному туристичному іміджу регіону та збільшив потік туристів у ці населені пункти, а мешканці сіл Колочава та Німецька Мокра замість 160 км окружної дороги долають автотранспортом шлях між населеними пунктами всього у 10 км.

Про початок видовищного та колоритного дійства сповіщають трембіти в селі Німецька Мокра. Головними героями дійства є реальна пара, яка вирішила одружитися.Святкова хода рушає до садиби нареченого, де на подвір’ї за давньою традицією відбувається «відпрощування» (обряд, на якому батьки благословляють сина) у присутності всієї родини, дружбів, старости та гостей. Усе дійство супроводжується обрядовими піснями. Потім весільний кортеж рушає до сусіднього села Колочава.

До молодої наречений їде бричкою у супроводі троїстих музик, старости та дружби з кураговом. Дорогою відбувається захоплююче театралізоване дійство, у якому беруть участь не лише головні герої, але й гості весілля.

Саме у Колочаві на території музейного комплексу «Старе село» проходить основна частина фесту, відбувається  обряд «викуп молодої», обмін короваями та закосичення молодого і дружбів, обряд «затанцьовування свальби» (перший танець молодих).

У фестивальному дійстві беруть участь аматорські колективи Тячівського та Міжгірського районів. Глядачі також мають змогу подивитися обряд «ламання калача» і стати учасниками «шорового танцю».

Гостей пригощають традиційними карпатськими стравами – ріплянкою (картопляним пюре з кукурудзяною крупою), дзямою (суп на м’ясному бульйоні, приправлений сметаною та кукурудзяною мукою), мелайним хлібом (хліб із кукурудзяного борошна).