Обласне свято ромського народного мистецтва

8 квітня в усьому світі відзначають Міжнародний день ромів. На Закарпатті роми є п’ятою за чисельністю спільнотою. За переписом 2001 р.  тут проживало 14 тис. осіб, що становило майже 30 % ромського  населення України. Найбільше ромів проживає у Берегівському, Мукачівському, Ужгородському, Перечинському та Виноградівському районах.

Міжнаро́дний день ро́мів – міжнародне свято ромського народу. Встановлене на IV Всесвітньому конґресі ромів, що відбувся 1990 р. у Сероцьку (Польща). Метою свята є самоідентифікація ромської етнічної групи як єдиного народу, привернення уваги до самобутньої культури та історії етносу ромá, подолання дискримінації, утисків та відчуження ромів. Відзначається 8 квітня. Свято приурочене до дня проведення I Всесвітнього конґресу ромів у Лондоні 1971 р. та дня ромського свята у Трансильванії – «дня коней» (свята, коли коней виводили з їхніх зимових стаєнь та прикрашали вінками).

8 квітня, за традицією, роми у певний час запалюють на вулицях свічки, як символ єдності ромського народу, та спускають на річку вінки, що символізує нелегку долю народу – вічного мандрівника без історичної батьківщини.

Уже декілька років поспіль у місті Ужгород відбувається обласний фестиваль ромського народного мистецтва за ініціативи Закарпатського культурно-просвітнього товариства ромів «Романі Яг», Товариства музичної культури циган Закарпаття «Лаутарі» та сприяння відділу у справах національностей і департаменту культури Закарпатської облдержадміністрації.

Свято розпочинається яскравою урочистою ходою центром Ужгорода. Представники ромської спільноти в різнобарвних національних костюмах зі співами й танцями колоною пройдуть центром міста, запрошуючи приєднатися до гулянь. Хода завершується на Православній набережній, де запалюють свічки й спускають на річку вінки з квітів.

У фестивалі беруть участь ромські творчі колективи з міст Ужгород, Перечин, Іршава, Мукачево й ті, які мають у своєму репертуарі тематичні композиції, – народний ансамбль угорського танцю «Сонях» (КВНЗ «Ужгородський коледж культури і мистецтв» ЗОР). Крім того, до концерту долучаються солісти Йосип Чава, Віталій Горват, Іван та Микола Гоги, Едуард Адам, а також заслужений працівник культури України Вільгельм Пап.