Обласне свято румунського народного мистецтва

Обласне свято румунського народного мистецтва традиційно проводиться у Тячівському і Рахівському районах, бо саме там компактно проживає румунське населення. Уперше свято румунської культури «Мерцишор» відбулося з ініціативи Соціально-культурного товариства румун Закарпаття ім. Джорджа Кошбука у 1990 році. З 1999 року проводиться як обласне свято румунського народного мистецтва.

Мерцишор – традиційне свято зустрічі весни в Молдові та Румунії, а також на території інших держав, де проживають представники молдавського та румунського етносів. Святкується першого березня. У цей день люди дарують один одному маленькі бутоньєрки у вигляді квіточок із ниток білого і червоного кольорів. Ця прикраса, як і свято, називається мерцишор.

На Закарпатті обласне свято румунського народного мистецтва традиційно проводиться щороку в травні. Мета фесту – відродити і зберегти культурні цінності, традиції і звичаї закарпатських румунів, що віками зберігалися й передавалися з покоління в покоління; сприяти встановленню культурних та економічних зв’язків із етнічними румунами інших країн світу.

У програмі свята виступи фольклорних колективів, ансамблів, які працюють при клубах, будинках культури, дитячих школах мистецтв та школах Закарпаття з румунською мовою навчання, а також окремих виконавців з Румунії, розваги, виставка творів майстрів румунського народного мистецтва.

Нині на Закарпатті є понад 30 тисяч етнічних румунів, які компактно проживають у кількох населених пунктах Тячівського і Рахівського районів. Вони мають свої національно-культурні товариства, художні колективи, школи і дитсадки, телепередачі на обласних телебаченні й радіо.

Організатори свята – Тячівська райдержадміністрація, відділ культури Тячівської райдержадміністрації

Воно відбувається за підтримки департаменту культури та КЗ «Обласний організаційно-методичний центр культури» ЗОР.