ФОЛЬКЛОРНИЙ СЕМІНАР «КУПАЛА»

  • Категорія запису:Новини
30 травня 2024 року Харківський обласний організаційно-методичний центр культури і мистецтва проводив фольклорний семінар «Купала» для керівників фольклорних колективів своєї області. Організатором заходу стала провідна методистка, керівниця сектору нематеріальної культурної спадщини  пані Наталія Олійник.

У важких умовах сьогодення після нещодавно пережитих російських бомбардувань Харкова вона робить усе можливе, щоби об’єднати тих керівників фольклорних колективів, які упродовж багатьох років утверджували самобутність регіональних національних традицій Харківщини, відшукували цікаві народно-пісенні зразки, спілкувалися зі старожилами, виховували молодь.

Харків’ян підтримав Закарпатський обласний організаційно-методичний центр культури в особі заступника директора, заслуженого працівника культури України Василя Барановського, завідувачки методичного кабінету початкової мистецької освіти Тетяни Волошин і провідної методистки сектору нематеріально-культурної спадщини Центру культури, викладачки КЗ «Ужгородський музичний фаховий коледж імені Д.Є.Задора» ЗОР, кандидатки мистецтвознавства, заслуженого діяча мистецтв України Віри Мадяр-Новак.

На семінарі взяла участь і виступала онлайн В.Мадяр-Новак з темою «Традиції літніх обрядів на Закарпатті», в якій коротко окреслила специфіку нашого регіону та висвітлила фрагмент обряду прикрашання житла зеленню у с. Плоске Мукачівського району, що супроводжувався ладканнями, а також розповіла про особливості проведення Собітки, пов’язаного з розпалюванням вогнища у селах Костринська Ростока, Вишка та Люта Ужгородського району  (на свято Петра і Павла) й селах Тварожч, Цигелка Східної Словаччини (на Івана Купала) та обряд вівчарського петрикування у Хустському районі, що зберіг чимало прадавніх звичаїв часів Київської Русі. Опис обрядів супроводжувався співом і характеристикою русальних ладкань та собіткових пісень.

Уся тематика фольклорного семінару була присвячена літнім обрядам. В умовах війни Україна думає про майбутнє, про збереження та пізнання національної спадщини та про те, як відновити повноцінне життя після перемоги.