Художники краю презентували свої роботи на виставці до Дня Конституції України

  • Категорія запису:Новини

25 червня 2021 року в Закарпатському музеї народної архітектури та побуту відкрилася обласна виставка «Моя земля – моє натхнення!» з нагоди Дня Конституції України. Культурно-мистецька акція відбулася в рамках Всеукраїнського культурного марафону «Не забуваючи минуле, погляд у майбутнє», присвяченого 30-річчю Незалежності України.

До експозиції увійшло понад 37 полотен 17 професійних митців – викладачів шкіл мистецтв та художників-аматорів, створених на пленерах, що відбулися у травні в Ужгороді та в селі Ужок, що на Великоберезнянщині.

Привітали учасників директор КЗ «Обласний організаційно-методичний центр культури» ЗОР, заслужений працівник культури України Ганна Дрогальчук, вчений секретар КЗ «Закарпатський музей народної архітектури та побуту» ЗОР Оксана Зейкан, заслужений художник України Михайло Белень, провідний методист Центру культури Володимир Мишанич. Поділилися враженнями від пленерів художники Марина Чопей, Аркадій Мухомед’янов та Юрій Мушак.

Серед учасників Василь Вовчок, Олександр Сидорук, Антон Секереш, Людмила Губаль, Антоніна Дурда, Роман Горзов, Аркадій Мухомед’янов, Мирослав Голянич, Юрій Мушак, Костянтин Ковган, Володимир Мишанич, Антон Секереш, Вероніка Бороннікова, Марина Чопей, Станіслав Андрієвський, Людмила Курта-Стегун, Аліна Модирка та інші.

Кожен із художників репрезентував кілька своїх робіт. Переважна більшість творів – пейзажі. До експозиції також ввійшли натюрморти, тематичні роботи тощо. Вони добре відомі шанувальникам мистецтва й здобувають дедалі ширшого визнання у нашому краї та за його межами.

Своєрідним відкриттям для ужгородців став Юрій Мушак із села Ставне. Його картини привернули увагу відомого скульптора Михайла Беленя, який був присутній на виставці й висловив свої враження від робіт митців. Зокрема, йому сподобався пейзаж «Осінь у Карпатах». Пан Михайло відзначив гарне композиційне рішення та непогану манеру письма. До слова, Юрій – художник-аматор, займається живописом далеко не перший рік. Розповідає, що свого часу мав нагоду трохи повчитися, як працює на етюдах Степан Шолтес, який любить малювати з натури в тих краях. А ще спілкувався й запам’ятав настанови Наума Рєпкіна, який мріяв відкрити дитячу художню школу на Великоберезнянщині. Нині митець, здається, переймає творчий досвід свого старшого колеги-художника, випускника Ужгородського училища прикладного мистецтва Василя Дуба з яким давно підтримує дружні стосунки.

Привертають увагу відвідувачів виставки й роботи аматора з Мукачева Мирослава Голянича, який свого часу відвідував Мукачівську дитячу школу мистецтв й відтоді донині зберіг любов до мистецтва. Своїм корифеєм вважає Йосипа Бокшая, що, безперечно, помітно в його роботах. Майстер у творчому пошуку, щоразу вирішує нові поставлені перед собою завдання.

З року в рік відшліфовує й вдосконалює свою майстерність на пленерах Антон Секереш. Митець дедалі частіше бере участь в пленерах та виставках і це дуже помітно. Його роботи стають живописнішими, а манера письма більш вишуканою й ефектною.

Марина Чопей, як завжди в своїх роботах екстравагантна, загадкова й неповторна. Цього разу вона репрезентувала краєвиди Ужгорода.

Чудові роботи Людмили Курти-Стегун теж не залишилися поза увагою глядачів. Багатьом запам’яталися її «Крокуси», виконані з любов’ю до Природи, досконалої краси квітів.

Станіслав Андрієвський захоплює безкорисною любов’ю до мистецтва, природи. Його роботи приваблюють щирістю й дитячою безпосередністю.

Заслуговують на увагу й живописні роботи Костянтина Ковгана, який більше відомий як різьбяр. Нині він у творчому пошуку своєї тематики, напрацьовує почерк, манеру письма. Гадаю, що він відчув смак до живопису й у майбутньому працюватиме більше у цьому жанрі.

Організатор виставки – КЗ «Обласний організаційно-методичний центр культури» ЗОР. Над експозицією працювали Аркадій Мухомед’янов, Василь Вовчок та Костянтин Ковган.

Володимир МИШАНИЧ