Марія Купарь представила ювілейну виставку «Відлуння традицій»

  • Категорія запису:Новини
«Усе моє життя – це любов» – цей вислів героїні виставки – майстрині народного мистецтва Марії Купарь – став домінантою на відкритті її ювілейної виставки «Відлуння традицій» з нагоди 65-річчя. Вернісаж мисткині відбувся 22 серпня у Закарпатському музеї народної архітектури і побуту. Привітати ювілярку прийшли і працівники Центру культури.

Голова Закарпатського обласного осередку Національної спілки майстрів народного мистецтва України, заслужена майстриня народної творчості України Людмила Губаль, вітаючи мисткиню, відзначила її провідну рису – працьовитість. «Водночас Марія Василівна в своїй творчості завжди спокійна, виважена, – продовжувала керівниця спілчанської організації. – Починала вона як декоратор, костюмер, реставратор. Й усе це вилилося у свій стиль, свій почерк, у чому сьогодні можемо переконатися. У творах – енергетика працьовитості, спокою, чистоти, інтелігентності. …Або візьмімо предмети одягу, що оздоблені вишивкою. Такі речі можна одягнути і вийти в них на вулицю. Все це свідчить про вдачу дбайливої господині».

«Марія Купарь прийшла до своєї ювілейної виставки в розквіті творчих сил. Про це свідчать роботи, представлені на виставці. Їх – десятки, виконані в різних техніках, стилях, але незмінно – з урахуванням традицій народного мистецтва, – взяв слово директор Закарпатського музею народної архітектури та побуту, доктор історичних наук Василь Коцан. – Тут бачимо вишивані сорочки, ескізи костюмів, жіночі прикраси з бісеру, декоровані тарілки, писанки, розпис на склі. Цілу стіну в експозиції зайняли витинанки, виконані з надзвичайною майстерністю, глибоким естетичним смаком».

«Для всіх творів характерні оригінальні авторські елементи та композиційна побудова, однак при цьому в них зберігається зв’язок із традицією. При цьому авторка намагається зберігати й регіональні особливості тих чи інших місцевостей Закарпаття. Зокрема, перш за все, це стосується вишивки, якою оздоблені народні костюми. Чимало робіт Марії Купарь є і в колекції нашого музею: вони вже складають окрему авторську збірку», – зазначив Василь Коцан. Водночас він подякував мисткині за її участь у численних заходах, які проводить музей. Адже вона – незмінний учасник майстер-класів, на яких передає свій досвід і вміння молоді. На всі прохання відгукується, не залишається байдужою…

З новою творчою вершиною, взятою Марією Купарь, її привітала в.о. директора КЗ «Обласний організаційно-методичний центр культури» Закарпатської обласної ради, заслужена працівниця культури України  Ганна Дрогальчук. Вона також відзначила повсякчасну готовність мисткині брати участь у майстер-класах, багатьох інших заходах, які проводить Центр культури.

За багаторічну самовіддану працю в культурі й народному мистецтві, навчання й виховання молоді Ганна Дрогальчук вручила мисткині Почесну грамоту.

З аналізом творчого доробку Марії Купарь виступив голова Закарпатського осередку Національної спілки дизайнерів України, заслужений художник України Михайло Белень.

Квітами й щирими словами вітала Марію Купарь, дякуючи за товаришування, яке триває від часів навчання в художньому училищі, заслужена майстриня народної творчості України, завідувачка народного етнографічного музею Центру культури Наталія Стегура.

Штрихи до творчого портрета мисткині додала колишня вчителька Ужгородської ЗОШ №2, нині пенсіонерка Марія Каганець. Зазначила, що завдяки Марії Купарь, а саме її багаторічній праці педагогом у цій школі, чимало випускників змогли розвинути свої здібності, сягнути висот в образотворчому мистецтві. До привітань доєдналася й давня подруга мисткині, киянка, кандидат мистецтвознавства Надія Паранько.

Творче обличчя авторки вернісажу збагатили й вірші, вміщені в її збірці «Навчись літати вільним птахом». У поетичних рядках Марії Купарь йшлося про почуття любові, якою пройняте все її життя – до рідних і друзів, до творчості, до рідного краю, до України.

Відтак учасники відкриття перейшли до огляду експозиції виставки, яка триватиме понад два тижні.

Василь БЕДЗІР,
провідний методист інформаційно-редакційного сектору,
фото Марина Офіцинської