Мукачево приймало керівників мистецьких шкіл Закарпаття

  • Категорія запису:Новини
Учора, 9 червня, у Палаці культури та мистецтва міста Мукачево відбулася нарада керівників мистецьких шкіл Закарпатської області. У нараді взяли участь і виступили директор КЗ «Обласний організаційно-методичний центр культури» ЗОР, заслужений працівник культури України Ганна Дрогальчук, заступник директора Центру культури, заслужений працівник культури України Василь Барановський, завідувач кабінету початкової мистецької освіти Алла Товт та методист кабінету початкової мистецької освіти Маріанна Ганькович.

Засідання розпочав директор департаменту культури, національностей та релігій Закарпатської ОДА Євген Тищук: «Дуже багато питань і проблем назріло, тому сьогоднішня наша нарада побудована на діалозі. Аби кожен озвучив проблемні моменти, з якими зустрічаєтеся на місцях, з якими до вас звертаються люди».

Далі зі звітом про підсумки другого року атестації за оновленою процедурою виступила начальниця управління організаційної діяльності Департаменту культури, національностей та релігій Закарпатської ОДА Вікторія Гойдош, яка зазначила, що загалом атестацію пройшло 36 мистецьких шкіл області.

Депутатка Закарпатської обласної ради, голова профільної комісії облради з питань освіти, науки, культури, духовності, молодіжної політики фізкультури і спорту, національних меншин та інформаційної політики директорка Ужгородського інституту культури і мистецтв Наталія Шетеля зазначила, що на базі їх вишу викладачі шкіл мають можливість безкоштовно пройти курси підвищення кваліфікації.

Як зазначила завідувач методичного кабінету початкової мистецької освіти Алла Товт, минулоріч ними було проведено 13 семінарів для викладачів мистецьких шкіл області. Наталія Шетеля запропонувала провести семінари також і для директорів навчальних закладів. Євген Тищук погодився і озвучив намір звернутися з цим питанням до Міністерства культури України.

Протягом минулого року конкурси проводили онлайн і лише два – наживо. За словами методиста методичного кабінету початкової мистецької освіти Маріанни Ганькович, саме за підсумками участі у цих заходах вони підготували рейтинг, до якого увійшло 15 найактивніших шкіл області.

З доповіддю про роботу мистецьких шкіл в умовах децентралізації виступив заступник директора КЗ “ООМЦК” ЗОР Василь Барановський. Він озвучив п’ятірку викликів, з якими стикаються школи:

– адміністративний,
– фінансовий,
– “чужі” учні та викладачі: через перерозподіл території, багато учнів та викладачів “випадають” з балансу того чи іншого ОТГ, що наразі є чи не найголовнішою проблемою мистецьких шкіл,
– зменшення мистецьких шкіл шляхом реорганізації,
– відкриття нових мистецьких шкіл на базі філій (матеріальна база, кадри).

На завершення Євген Тищук запропонував створити альтернативний орган на заміну раді мистецьких шкіл, яка була створена досить давно і не оновлювалася. Директори підтримали цю ідею, тож на нараді створили робочу групу і обрали нових членів дорадчого органу, а також керівний склад.