Микола Мовнар здійснив постановку танцю бойків Закарпаття «Дробойка» 

  • Категорія запису:Новини
Днями провідний методист відділу народної творчості та аматорського мистецтва КЗ «Обласний організаційно-методичний центр культури» ЗОР Микола Мовнар на запрошення керівника  зразкового аматорського хореографічного ансамблю «Хустяночка» КЗ «Хустський міський будинок культури» Хустської міської ради, заслуженого працівника культури України Ірини Гнепи провів майстер-клас та здійснив постановку танцю бойків Закарпаття «Дробойка».

Практичне заняття відбулося 7–8 жовтня на базі Хустської школи мистецтв.

Протягом двох днів Микола Васильович не лише вивчав із дітьми танцювальні композиції та етюди бойківських танців, але й розповів,  що закарпатська Бойківщина включає Міжгірщину, Воловеччину, Хустщину, частину Іршавщини, Свалявщини (села Керецьки, Березники) та Виноградівщини (села Хижа, Черна, Новоселиця). Адміністративне районування вказане до централізації. 

«Танець «Дробойка», – нагадав Микола Мовнар, – записала народна артистка України Клара Балог на Міжгірщині у 1974 році. Це одна з кращих постановок, яку вона реалізувала у Державному заслуженому Закарпатському народному хорі.  «Дробойка» увійшла до  золотого фонду колективу і донині зберігається у його  репертуарі. На створення «Дробойки» балетмейстера надихнуло насамперед враження від поїздки на Міжгірщину. У 1970-х роках тут  працювала вузькоколійка, якою возили ліс до Міжгірського лісокомбінату. Клару Федорівну захопила наявність такого транспорту.  Тому основний крок танцю й імітує рух паровоза. Цей танець потрібно зберігати в його оригінальній постановці й він житиме до тих пір, поки житиме народна хореографія Закарпаття».

До бойківських танцювальних композицій належать: «Ардяльський», «Воловчанка», «Волошин», «Бойківські забави», «У Лисичові на царині», «Чотирянка», «Увиванець», «Сіпаний», «Ліщановий» та «Дробойка». Вони виявляють подібність як у мелодії, сценічних костюмах, так і в хореографічній лексиці.

Дякуємо за теплий прийом і допомогу в здійсненні постановки керівнику «Хустяночки» Ірині Гнепі, акомпаніатору колективу – заслуженому працівникові культури України Олександрові Анишинцю та усім, хто взяв участь у майстер-класі.

Марина Офіцинська,
завідувач інформаційно-редакційного сектору