НА ЗАКАРПАТТІ ВІДБУВСЯ ФЕСТИВАЛЬ РУМУНСЬКОГО НАРОДНОГО МИСТЕЦТВА «МЕРЦІШОР»

  • Категорія запису:Новини
У неділю, 3 березня, в селі Глибокий Потік, що на Тячівщині, відбувся обласний фестиваль румунського народного мистецтва «Мерцішор». Свято зібрало шанувальників румунської народної творчості, найкращих танцюристів, співаків та музикантів Закарпаття і сусідньої Румунії.  Приїхали також представники обласної та місцевої влади, районної громадськості та самоврядних одиниць з прикордонних сіл повіту Марамуреш, румунського консульства,  очільники сусідньої Рахівщини.

Мерцішор  давнє свято, яке корінням сягає в глибину віків. З ним пов’язана цікава традиція прикрашати свій одяг і дарувати іншим бутоньєрки-«мерцішори» зі словами : «Живіть і процвітайте, як яблуні у серці весни». Люди носять ці талісмани впродовж місяця, а 31 березня, знімаючи з одягу, розвішують на квітучі  фруктові дерева, загадуючи бажання, яке повинно неодмінно здійснитися. Сьогодні самобутні талісмани весни – дві переплетені нитки, символізують, що румуни живуть на Закарпатті в мирі, єдності та злагоді з іншими народами. Про це присутнім учасникам дійства розповіли ведучі зі сцени.

Численних гостей та учасників свята вітали голова Закарпатської ОДА Геннадій Москаль, заступник голови повіту Марамуреш Дору Динкуш, голова Тячівської РДА Василь Дем’янчук та голова села Глибокий Потік Василь Буга. Також відбулося нагородження переможців обласного конкурсу дитячої творчості «Мерцішор – свято весни».

Свої добре відомі хіти виконала улюблениця публіки, народна артистка України Лілія Сандулеса. Після, на сцену було запрошено вокальний колектив з Румунії – народних артистів, сім’ї Флорентіни та Петру Журж.

Гарний настрій присутнім на святі подарували колективи мистецького аматорства Рахівщини – народний ансамбль пісні і танцю «Лісоруб» будинку культури смт Великий Бичків, народний  фольклорний колектив  «Мугурел» будинку культури с. Біла Церква, солісти з сіл Середнє Водяне та Плаюць.

Яскравими виступами порадували також виконавці з Тячівщини: хореографічний колектив  Нижньоапшанської дитячої школи мистецтв, юні солісти з с. Топчино, народні троїсті музики родини Шіманів та танцювальний колектив «Сперанца» з селища Солотвино тощо.