Незвичайної краси, унікальні речі ручної роботи представили в Ужгороді на ярмарку

  • Категорія запису:Новини
Зранку 15 серпня розпочалася благодійний ярмарок, який раніше анонсував КЗ «Обласний організаційно-методичний центр культури» Закарпатської обласної ради.

Ярмарок відбувається на вулиці Волошина, за кілька метрів від старовинного римо-католицького собору в Ужгороді, де в ті ж хвилини проходила урочисте богослужіння з нагоди Внебовзяття Пресвятої Діви Марії. Святкового настрою додавали урочисті звуки органу, що долинали з собору.

На столиках – вироби ручної роботи майстринь, які прийшли поділитися своєю  творчістю з ужгородцями. А заразом – і підтримати Збройні Сили України, адже не менш ніж половина коштів, зароблених від продажу, будуть перераховані на потреби українських захисників.

П’ятеро надзвичайно вмілих, сповнених творчості та позитивної енергії жінок. Харків’янка, яка понад два роки проживає в Ужгороді, Олена Селезньова. Ужгородки Олена Ваш, Ганна Гайдук, Наталія Стегура, Олена Сігетій. Кожна принесла й пропонує свої, притаманні саме їй і які вміє робити найкраще, творіння. Багато з пропонованих речей – високохудожні й, не побоїмося цього слова, унікальні.

Олена Селезньова виклала на столі дивовижні ляльки-мотанки, Олена Ваш – тонко зроблені ґарди й намиста, маленькі лялечки. Ганна Гайдук розмістила намиста, браслети з напівдорогоцінного каміння, різьбленого дерева, а також із особливою майстерністю та технічною досконалістю вишиті сорочку, рушники тощо. Олена Сігетій має для продажу власні іграшки, лялечки, прикраси, чотки для молитви, браслети-обереги. Наталія Стегура – керамічні вироби. Ще одну майстриню, Любов Матіко з Іршавщини, репрезентують її тонко розмальовані дерев’яні тарілки, які заочно передала для ярмарку в Ужгороді.

Долучився до жіночого товариства і художник-аматор із села Коритняни, що на Ужгородщині, Станіслав Андріївський із своїми картинами, кавунами, часником і динями.

Покупців поки що небагато, але вони є. Всім майстрині розповідають про себе, про техніку виготовлення та символіку, яку несуть роботи. Сподіваються, що до 17 години – часу завершення ярмарку на вулиці Волошина – назбирається сума, яку зможуть з гідністю передати на потреби ЗСУ.

Василь БЕДЗІР,
провідний методист інформаційно-редакційного сектору