Обласний пленер на Великоберезнянщині. Стежками Бокшая й Ерделі

  • Категорія запису:Новини
Ужанська долина з її пралісами, чистими, наче гірський кришталь потічками, стрімкими верховинами володіє певним магнетизмом, який, мабуть, краще ніж будь-хто інший відчувають справжні митці, яких ця земля притягує вже не перше десятиліття. Наодинці з Природою відбувається таємниця єднання з нею. Вражені й зачаровані її чудесними краєвидами, працьовитими та щедрими горянами там з любов’ю творили основоположники крайової школи живопису Адальберт Ерделі, Йосип Бокшай, Ернест Контратович, Гавриїл Глюк, Андрій Коцка, Антон Кашшай, Золтан Шолтес, Іван Шутєв та інші відомі нині далеко за межами України художники.

Багато архітектурних пам’яток, а це церкви та інші споруди, зображені ними, вже зруйновано часом, але вони живуть своїм життям на полотнах майстрів. Подорожуючи селами Ужанської долини, то тут, то там із захопленням віднаходиш місця зафіксовані ними на початку століття. Якось спонтанно, але вже цілеспрямовано цим пошуком зайнялися художники Мирослав Голянич та Антон Секереш, які знайшли вже кілька об’єктів, відтворених художниками нашого краю. Мабуть, не випадково ці місця приваблюють художників і нині.

З 24 по 28 травня у мальовничому селі Ужок, що на Великоберезнянщині, відповідно до плану роботи Обласного організаційно-методичного центру культури пройшов обласний пленер. Його мета – обмін творчим досвідом, новими ідеями між митцями Закарпаття. Цього разу в ньому взяли участь Мирослав Голянич (м. Мукачево), Юрій Мушак (с. Ставне донедавна Великоберезнянського, а нині Ужгородського району), Аркадій Мухомед’янов (м. Ужгород) та провідні методисти Центру культури Костянтин Ковган та автор цих рядків.

Дорогою на Ужок у селі Ставне до нас приєднався талановитий художник-аматор Юрій Мушак, який провів нас на гору, з якої писав свій пейзаж Йосип Бокшай. З того ж місця цей вид черговий раз увіковічнили Мирослав Голянич та Аркадій Мухомед’янов.

Повернувшись у село, нас уже чекала усміхнена ґаздиня Марія Мушак, яка приготувала смачні верховинські пироги з капустою та картоплею. Частували нас і неповторним напоєм із полонинських ягід.

На наші прохання Юрій, хазяїн дому, люб’язно показав свої роботи, що приємно нас вразили. Він непогано володіє як пензлем, так і мастихіном. Зізнається, що перші уроки живопису отримав у Наума Рєпкіна, який часто разом із іншими художниками працював у цих краях.

У пошуках нових живописних сюжетів художники відвідали також місцевість, де в далекі-недалекі 1970-і був піонерський табір, в якому я чудово провів літні канікули.

У вільний від роботи час художники багато спілкувались, згадували цікаві, анекдотичні історії з свого життя, ділилися досвідом пленерного етюдного живопису. Кожного дня плідно працювали, створивши по кілька етюдів.

Тривав пленер п’ять днів і завершився імпровізованою виставкою робіт на подвір’ї оздоровчого комплексу. За цей період кожен з учасників написав щонайменше дві картини.

Організатором та координатором культурно-мистецької акції виступив провідний методист Центру культури Костянтин Ковган.

Житло та дворазове харчування художникам надав співвласник оздоровчого комплексу «Ужанські купелі» Олександр Анталовський.

Цьогоріч восени планується провести ще масштабніший пленер за участі художників-аматорів та професійних митців. Можливо й міжнародний.

Володимир Мишанич,
провідний методист КЗ «Обласний організаційно-методичний центр культури» ЗОР