Презентуємо «Співаночки мої милі!

  • Категорія запису:Новини
Презентуємо «Співаночки мої милі!
10 грудня у приміщенні Закарпатської обласної бібліотеки для дітей та юнацтва відбудеться презентація книги «Співаночки мої милі», яку підготував провідний методист Центру культури, заслужений діяч мистецтв України Іван Хланта.

До книги увійшли коломийки, записані  у селі Колочава на Міжгірщині починаючи з 2006 року. Зацікавлений читач знайде в цьому величезному тематичному розмаїтті народні коломийки про кохання, рідний край, бокорашів, вівчарів, родинно-побутові, колискові, рекрутські, заробітчанські, антипияцькі та ін. Саме пісня завжди давала закарпатцям незрівнянне і незабутнє переживання душевного контакту, близькості, єдності з собі подібними, з усім сущим. Спів коломийок приносить радість, чистоту й силу, творить красу.

Збірник засвідчує, що географічне відмежування Закарпаття від решти українських земель і його тривала державна відокремленість сприяли збереженню традиційної пісенної культури, яка, законсервувавшись, дійшла до середини ХХ століття чи не у первісному вигляді. Нині у сприйнятті й передачі традицій, зафіксованих у піснях, будь-які межі майже зникають. І в цьому дуже допомагають сучасні записи і публікації пісень, які здійснює Іван Хланта.
У передмові читач віднайде цікаві авторські пояснення історичних етапів розвитку народнопісенної творчості села Колочава та загалом у нашому краї. Коломийки – це загальнонародний скарб, з якого кожен може черпати все, що необхідне для життя.

Збірка широко ілюстрована кольоровими та чорно-білими фотографіями про історичне і культурно-мистецьке життя села Колочава. Особливо заслуговують на увагу рідкісні світлини з кінофільму «Марійка-невірниця» (1933), який створили чеські митці Іван Ольбрахт і Карел Нови Ванчура.