Рахівщина прийматиме учасників обласного фестивалю народного хореографічного мистецтва імені Йосипа Волощука

  • Категорія запису:Новини
13 жовтня у будинку культури смт Великий Бичків Рахівського району відбудеться обласний фестиваль народного хореографічного мистецтва імені Йосипа Волощука.

Реєстрація учасників триватиме до 12.30. Жеребкування відбудеться о 12.40. Відкриття фестивалю – о 13.00.

У фестивалі можуть брати участь аматорські хореографічні колективи закладів культури і мистецтва області. Вік учасників не обмежений.

Учасники подають конкурсну програму: дві хореографічні композиції у жанрі народно-сценічної хореографії. Тривалість виступу не повинна перевищувати 10 хвилин.

Для участі до 8 жовтня включно необхідно подати заявку згідно з додатком до Положення про обласний фестиваль народного хореографічного мистецтва імені Йосипа Волощука, затвердженого наказом департаменту культури Закарпатської обласної державної адміністрації від 17.09.2019 № 200.

Заявки надсилати у друкованому вигляді на адресу комунального закладу «Обласний організаційно-методичний центр культури» Закарпатської обласної ради: 88000, м.Ужгород, вул. А. Волошина, 18, або на адресу електронної пошти: [email protected]

Заявки, подані з порушенням встановлених строків, не розглядатимуться.

Витрати на відрядження учасників здійснюються за рахунок сторони, яка відряджає.

Мета фестивалю – відродження і популяризація народних танців Закарпаття, збереження мистецької спадщини невтомного збирача хореографічного фольклору Карпатського краю, заслуженого працівника культури України Йосипа Миколайовича Волощука.

Йосип Миколайович Волощук (1930–1998) розпочав свій творчий шлях у лютому 1947 року в самодіяльному художньому колективі «Лісоруб» Великобичківського лісохімкомбінату. З 1951 року – керівник танцювальної групи згаданого колективу. Здійснив постановки нових хореографічних творів, які відображали життя і працю робітників Закарпаття. Основні з них – «Бокораші», «Аркан», «Бичківське весілля», «Свято в Карпатах» та інші. Вивчав та обробляв етнографічний матеріал. Результатом цих студій стали танці «Гуцулка», «Требушанка» та «Водичанський скаканий». Завдяки наполегливій творчій роботі Й. Волощука ансамбль виріс в один із провідних колективів художнього аматорства області.

Йосип Волощук нагороджений орденом «Знак пошани». У 1978 році йому присвоєно почесне звання «Заслужений працівник культури України».

Згаданий фестиваль – глибока шана людині, яка жила й успішно творила на рідній землі.

Положення та заявку завантажити тут.