У Закарпатському музеї народної архітектури та побуту – ювілейна виставка творів Людмили Губаль

  • Категорія запису:Новини
У Закарпатському музеї народної архітектури та побуту – ювілейна виставка творів Людмили ГубальЗ 3 грудня у виставковому залі Закарпатського музею народної архітектури та побуту триває ювілейна виставка творів образотворчого та декоративно-прикладного мистецтва «Мої берегині» заслуженого майстра народної творчості України Людмили Губаль. До експозиції ввійшло кількадесят експонатів.

Коло творчих зацікавлень майстрині (див. біографічну довідку) надзвичайно широке. Вона працює в різних видах та жанрах мистецтва. У Закарпатському музеї народної архітектури та побуту – ювілейна виставка творів Людмили ГубальА це – вишивані сорочки, рушники, ляльки, розпис на склі, кераміка, декоровані диньки, живопис тощо. Примітно, що мисткиня свідомо й цілеспрямовано працює у рамках народної традиції, використовуючи традиційні сюжети, техніку та технологію виготовлення виробів, що характерні для карпатського регіону, зокрема, Прикарпаття та Закарпаття.  Вона завжди творчо підходить до роботи і в кожний  витвір вкладає свою любов, що відчувається й привертає нашу увагу.  Її роботи виконані на високому професійному рівні, милують око і радують душу. Не дарма її творча праця дістала відзнаку Міністерства культури «За збереження народних традицій».

У Закарпатському музеї народної архітектури та побуту – ювілейна виставка творів Людмили Губаль У Закарпатському музеї народної архітектури та побуту – ювілейна виставка творів Людмили Губаль

На окреме слово заслуговує її живопис. Пані Людмила, зазвичай, працює в жанрі натюрморту, іноді – пейзажу. Її твори по-дитячому безпосередні, барвисті й сонячні, мають чітко виражений життєствердний характер, дарують позитивні емоції. Художниця з любов’ю зображує квіти, звичні й милі серцю побутові речі, що нас оточуть щоденно. Вона надзвичайно уважно відслідковує форму предметів, підпорядкувує та гармонізує її відповідно до задуму.

Цікавим є те, що Людмила Губаль продовжує традиції народного художника України Федора Манайла – займається різьбленням на декоративних диньках (лагенаріях). Однак майстриня робить ще один крок: розписує диньки у поєднанні з декоруванням. Використовує народні орнаменти, характерні для Закарпаття. До речі, якщо придивитися, то такі диньки нагадують ляльки, які займають особливе місце у творчості майстрині.

Відкрила виставку директор Закарпатського музею народної архітектури та побуту Габріела Андял. Потім слово взяв начальник управління культури Закарпатської облдержадміністрації Юрій Глеба, який високо оцінив творчий доробок ювілярки, її вагомий вклад у мистецтво та культуру загалом, вручив Почесну грамоту Закарпатської обласної державної адміністрації. Привітали мисткиню лауреат Національної премії України імені Тараса Шевченка, заслужений майстер народної творчості України Василь Сідак, заслужений майстер народної творчості України Василь Орос, які побажали нових творчих здобутків.

Вшанувати пані Людмилу з Іршавщини приїхали колеги-спілчани Антоніна Ісак-Дурда, Любов Матіко та Ольга Ловга, а з Ужгорода – завідувач кафедри правознавства Закарпатського інституту  ім. А.Волошина МАУП Мирослав Алмаші.

У Закарпатському музеї народної архітектури та побуту – ювілейна виставка творів Людмили Губаль

Не оминув своєю увагою творчий доробок Людмили Губаль і відомий науковець, професор Сергій Федака, якому особливо сподобались ляльки-мотанки. Він відзначив, що лялька має особливе значення в житті жінки, бо супроводжує її від дня народження і до смерті.

У Закарпатському музеї народної архітектури та побуту – ювілейна виставка творів Людмили Губаль

Колеги з Коритнянської дитячої школи мистецтв на чолі з директором Арпадом Ілларом подарували  усім присутнім музичне вітання та виконали для ювілярки «Якщо ти Богу дав довіру» (композитор Георгін Ноймарк. Твір написаний ще у 1657 році) та “Многая і благая літ”.

Зауважу, що вже кілька років поспіль Людмила Губаль плідно співпрацює з Обласним організаційно-методичним центром культури, бере активну участь в акціях, що він організовує, виїжджає у складі журі на огляди виставок у райони. З нагоди ювілею та відкриття персональної виставки. Її робота відзначена подякою Обласного організаційно-методичного центру культури (директор – Ганна Дрогальчук).

Володимир МИШАНИЧ,
провідний методист Обласного організаційно-методичного центру культури,
член Національної спілки журналістів України