У центрі уваги – великодобронське ткацтво

  • Категорія запису:Новини
23 грудня комунальний заклад «Обласний організаційно-методичний центр культури» Закарпатської обласної ради провів вебінар з нематеріальної культурної спадщини під назвою «Великодобронське ткацтво» для відповідальних осіб (методистів) щодо ведення місцевих переліків елементів НКС в районних та міських закладах культури клубного типу, ОТГ.

На вебінарі були порушені актуальні питання щодо значення культурної спадщини для громади, поповнення Регіонального переліку нематеріальної культурної спадщини Закарпаття та ведення місцевих переліків в окремих адміністративно-територіальних одиницях. Висвітлено низку таких цікавих питань, як проведення індентифікації, дослідження життєздатності елементів, популяризація та моніторинг нематеріальної культурної спадщини на місцях. Також представлено чудові приклади пісенного фольклору Закарпаття в народному ткацтві. Не обійшлось без гострих  питань, що стосуються фінансування сфери нематеріальної культурної спадщини. Було акцентовано увагу на тому, що громади мають можливість використовувати свої місцеві елементи нематеріальної культурної спадщини, як економічні важелі для розвитку громади та залучення додаткових коштів з грантових програм.

У 2021 році заплановано доповнити мережу фахівців представниками новостворених територіальних громад, а також створити на місцях комісій, до складу яких залучити діячів культури, істориків, краєзнавців, представників громадських організацій, етнографів та фольклористів.

Під час онлайн-семінару було презентовано відеофільм  народної кіностудії Едельвейс комунального закладу «Обласний організаційно-методичний центр культури» Закарпатської обласної ради про  унікальне традиційне човниково-перебірне ткацтво с. Велика Добронь Ужгородського району (автор Віра Кобулей).

Завдячуємо підтримці Українського культурного фонду у процесі реалізації даного заходу!

У вебінарі взяли участь:

ДРОГАЛЬЧУК Ганна Василівна, директор КЗ «Обласний організаційно-методичний центр культури» ЗОР, заслужений працівник культури України, тема виступу «Нематеріальна культурна спадщина, як каталізатор розвитку громади. Залучення грантових коштів для популяризації місцевих елементів НКС»;

МАДЯР-НОВАК Віра Василівна, провідний методист відділу міжнародних зв’язків в галузі культурно-освітньої діяльності та народної творчості,  етномузиколог, заслужений діяч мистецтв України, тема виступу «Моніторинг елементів нематеріальної культурної спадщини на місцях»;

ПАВЛЮК Олеся Андріївна, завідувач відділу міжнародних зв’язків в галузі культурно-освітньої діяльності та народної творчості КЗ «ООМЦК» ЗОР, тема виступу «Алгоритм просування елементу нематеріальної культурної спадщини до обласного/національного переліку на прикладі традиційного човниково-перебірного ткацтва с. Велика Добронь Ужгородського району»;

ХЛАНТА Іван Васильович, провідний методист відділу народної творчості та аматорського мистецтва, кандидат філологічних наук, академік Академії наук вищої освіти України, фольклорист, заслужений діяч мистецтв України, тема виступу  «Народне ткацтво у пісенному фольклорі Закарпаття».