В ужгородському скансені презентовано виставку «Моє життя вишиване» майстрині Ганни Беряк з села Кострино

  • Категорія запису:Новини
18 червня в Закарпатському музеї народної архітектури та побуту відбулася знакова подія. Тут презентовано виставку «Моє життя вишиване» майстрині Ганни Беряк з села Кострино, що в Ужгородському районі.

Цією виставкою, назва якої символічна, Ганна Миколаївна ствердила: її життя міцно й незмінно пов’язане з вишивкою. У залі музею представлені 54 вишиті нею рушники та 14 ікон з бісеру.

Виставку урочисто відкрили та вітали її авторку представники влади – керуюча справами, депутат Закарпатської обласної ради Мирослава ЛИВЧ, депутат обласної ради Ярослав ШУКАЛЬ, директор департаменту культури Закарпатської ОДА-ОВА, заслужений артист України Євген Тищук. Наголосили на вагомості того внеску, який Ганна Миколаївна робить у збереження народних традицій. Передали вітання від голови облради Романа Сарая і голови ОДА-начальника ОВА Віктора Микити та вручили грамоти.

На відкриття до виставкової зали прийшли десятки шанувальники таланту Ганни Миколаївни, а також її земляки з Кострина та сусідніх сіл, з селища Великий Березний. Наявність багаточисельної публіки ще раз підтвердила: у Ганни Беряк – сотні прихильників її талантів і як мисткині, і як педагога, і як кондитера. Бо ж поряд із вишиванням, яким займається у вільний час, більшу частину свого життя пропрацювала за професією – вчителем; школі віддала загалом 47 років. Поряд із цим Ганна Миколаївна випікає торти і тістечка, вишуканий смак яких добре відомий її землякам.

Директор Закарпатського музею народної архітектури та побуту Василь Коцан високо оцінив художньо-мистецькі якості робіт Ганни Миколаївни – рушників, скатертин, серветок тощо. В них використано традиційні для Закарпаття мотиви й техніки, втім, творчо інтерпретовані мисткинею. Великої уваги заслуговують й ікони, виконані бісером.

Ганну Миколаївну, яка цьогоріч відзначатиме 80-річний ювілей, привітали та побажали нових творчих досягнень, сімейних гараздів її земляки – начальник відділу культури Великоберезнянської селищної ради Неля Глодан, відомий закарпатський митець, заслужений художник України Іван Дідик, сімейний лікар Оксана Ворожильник…

Як зазначила сама авторка експозиції, кожен рушник має свій характер. Розповіла, що вчитися вишиванню почала в 5-річному віці, а першу сорочку вишила в п’ятому класі школи. Подякувала родині, колегам, усім присутнім за увагу до неї, за щире спілкування.

У пам’ятну, непересічну подію відкриття виставки перетворив Заслужений академічний Закарпатський народний хор. Артисти виконали кращі номери зі свого репертуару. Директорка-художня керівниця та головна диригентка Наталія Петій-Потапчук від імені колективу привітала Ганну Беряк із її великим досягненням, побажала творчого довголіття. Привітали Ганну Миколаївну її донька та зять – подружжя Марина та Володимир Гірник. Донька Марина, до речі, теж безпосередньо причетна до мистецтва – є заступником директора Ужгородського музичного фахового коледжу імені Д.Є. Задора.

Важливою складовою виставки, яка діятиме до 7 липня, став її благодійний характер. Частину виставлених робіт Ганни Беряк було продано під час проведеного напередодні аукціону на підтримку Збройних Сил України. Скринька для донатів на ЗСУ активно наповнювалася і на церемонії відкриття. Протягом цих двох днів зібрано 7057 гривень, які надійдуть захисникам України. Кошти надійдуть підрозділу Андрія Келешовчака з Великого Березного.

Василь Бедзір,
провідний методист інформаційно-редакційного сектору КЗ “Обласний організаційно-методичний центр культури” Закарпатської обласної ради, фото автора