Відкрилася виставка «Барви чотирьох» робіт членів Національної спілки майстрів народного мистецтва України, ювілярок Людмили Губаль, Ганни Когутки,  Марії Купарь і Наталії Стегури

  • Категорія запису:Новини
15 листопада 2019 року в Закарпатському музеї народної архітектури та побуту відкрилася виставка «Барви чотирьох» робіт членів Національної спілки майстрів народного мистецтва України, ювілярок Людмили Губаль, Ганни Когутки,  Марії Купарь і Наталії Стегури.   Кожна з майстринь чи не найкраща в своїй улюбленій справі, здобула широкого визнання, відома далеко за межами нашого краю. Вони учасники багатьох виставок як вдома, так і за кордоном, а їхні вироби зберігаються у приватних колекціях та музеях  багатьох країнах світу.

Відкрив виставку директор Закарпатського музею народної архітектури та побуту Василь Коцан, привітали майстринь директор КЗ «Обласний організаційно-методичний центр культури» ЗОР Ганна Дрогальчук, письменники Василь Мулеса та Сергій Федака, заслужений художник України  Міхаел Пейтер, майстрині з Іршавщини Антоніна Дурда і Любов Матіко та інші. З нагоди відкриття виставки та за багаторічну творчу працю ювіляркам вручили Почесні грамоти Закарпатської обласної ради. Приємним музичним подарунком був виступ дуету «Рідна пісня» у складі Тетяни і Сергія Раховських, які виконали дві народні пісні й авторську на слова Марії Купарь. Приємно, що сценічні костюми для них теж виготовила вона.

Свій вагомий внесок у розвиток народного мистецтва нашого краю вже зробила заслужений майстер народної творчості України, голова Закарпатського осередку Національної спілки майстрів народного мистецтва України Людмила Губаль. Коло творчих зацікавлень майстрині  надзвичайно широке. Вона працює в різних видах та жанрах мистецтва. А це – вишивані сорочки, рушники, ляльки, розпис на склі, кераміка, декоровані диньки, живопис тощо. Примітно, що мисткиня свідомо й цілеспрямовано працює у рамках народної традиції, використовуючи традиційні сюжети, техніку та технологію виготовлення виробів, що характерні для карпатського регіону, зокрема, Прикарпаття та Закарпаття.  Вона завжди творчо підходить до роботи і в кожний  витвір вкладає свою любов, що відчувається й привертає нашу увагу.  Її роботи виконані на високому професійному рівні, милують око і радують душу.

Заслужений майстер народної творчості України Наталія Стегура – обдарована мисткиня, яка вже понад тридцять років плідно працює в галузі декоративно-прикладного мистецтва. Її творчість тісно пов’язана з фольклором Карпат: казками, піснями, звичаями, що побутують у краї. Вона активно популяризує народне мистецтво. Зроблені з глини, її твори дуже теплі й позитивні, створюють гарний настрій.

Фундаментом культури кожної нації є народне мистецтво. Його вплив на літературу, образотворче мистецтво, музику, і нарешті, на менталітет народу та спосіб його життя. Історично так склалося, що на Закарпатті народне мистецтво завжди вражало своїм видовим та жанровим розмаїттям, багатством. А це вишивка, бісероплетіння, різьба по дереву, гончарство, ковальство, бондарство, ткацтво тощо. Нині, зважаючи на об’єктивні фактори, спостерігається тенденція до занепаду більшості видів народних художніх промислів та декоративно-прикладного мистецтва.

Особливу місію в цій ситуації виконують майстри народної творчості, які зберігають та примножують народне мистецтво. Їх в Україні не багато. Серед них Марія Купарь – відома мисткиня, член Національної спілки майстрів народного мистецтва України. Її життя з дитинства пов’язане з мистецтвом.

До експозиції ввійшли сценічні костюми, вишивані сорочки, жіночі прикраси з бісеру, писанки, декоровані тарілки, розпис на склі, витинанки тощо. У свої твори вона привносить оригінальні авторські елементи, створює композиції. Зокрема, перш за все, це стосується вишивки, якою оздоблені народні костюми. Мисткиня за основу бере традиційні елементи вишивки, притаманні певному регіону, кольорову гаму і творить свій оригінальний орнамент, таким чином зберігаючи вірність традиції. Роботи Марії Купарь вражають професіоналізмом виконання, їх вирізняє тонкий естетичний смак.

Понад півстоліття займається художньою вишивкою Ганна Когутка.  За цей період вона створила сотні різноманітних  виробів, справжні шедеври. «Ваші вишивки наче гарна пісня про кохання – вічно молоді, сповнені світла надії й сподівання», «Виставка вишивок Ганни Михайлівни справляє враження великого, красивого і світлого свята», «Земну красу ви майстерно перенесли на полотно. Невже людським рукам дана така можливість?!» – це лише декілька вражень із книги відгуків, які занотували відвідувачі ювілейної виставки майстрині.

Отже, усі шанувальники народного мистецтва протягом двох тижнів мають щасливу нагоду в черговий раз ознайомитись із творчим доробком відомих майстринь.

Ініціатори та організатори виставки – департамент культури Закарпатської обласної державної адміністрації  та  Закарпатський осередок Національної спілки майстрів народного мистецтва України.

Володимир МИШАНИЧ,
провідний методист КЗ «Обласний організаційно-методичний центр культури» ЗОР