«Витоки» всім показали, що культура в закарпатській глибинці в пошані й на піднесенні

  • Категорія запису:Новини
23 листопада 2023 року в Керецьківській територіальній громаді вдруге провели фестиваль-конкурс народного мистецтва «Витоки».

Почесні гості – ветерани і воїни ЗСУ

У затишному залі «Артеку», який із Київщини навесні минулого року переселився до колишнього санаторію «Човен» у селі Березники Керецьківської громади, разом із сотнями глядачів зручно вмостилися і захисники Батьківщини – воїни ЗСУ, які перебувають удома на реабілітації або на лікуванні. Вони стали почесними гостями.

Ведучі Валерія Стецько та Віктор Ісак оголосили хвилину жалоби за загиблими Героями російсько-української війни. Всі низько схилили голови на знак пошани до пам’яті полеглих захисників Батьківщини.

«Від початку вторгнення росії на територію України десятки солдат із нашої громади подалися на Схід, щоб захистити нас і неньку Україну від ворога. На жаль, зараз не всі присутні, хтось і досі продовжує нас захищати, а троє з перебитимів крилами відлетіли у вічність. За Батьківщину віддали життя троє мужніх військових із сіл Керецьківської громади – Василь Костраба, Валерій Мателега і Михайло Клешко», – зазначив Віктор Ісак.

З відкриттям фестивалю привітав голова Керецьківської сільської ради Михайло Мушка. «Ми відчуваємо, що за три роки, що минули з часу створення громади, ми стали єдині і працюємо плідно задля спільного щасливого й мирного майбутнього. Отож, ІІ фестиваль народного мистецтва у Керецьківській громаді «Витоки» – це можливість показати наші таланти, а також чого ми досягли, перебуваючи в об’єднаній громаді», – зазначив він.

У канву фестивалю організатори вплели понад два десятки номерів:  пісень, мелодій, хореографічних композицій. Вони увібрали в себе все найкраще з фольклорних надбань, що є в цій закарпатській гірській глибинці. Як повідомив Віктор Ісак (він є незмінний ведучий «Витоків») цьогорічний фестиваль проходить на конкурсній основі. У змаганні «хто кращий» брали участь учні закладів освіти і мистецьких шкіл, а також дорослі мешканці громади. Номінацій шість: сольне виконання народних автентичних пісень, гуртове виконання народних автентичних пісень, відтворення фольклорно-обрядового дійства, народні побутові танці, сольна та гуртова народна музика, а також вокально-хореографічна композиція.

У складі журі – очільник Керецьківської сільської ради Михайло Мушка (голова), в.о. директора КЗ «Обласний організаційно-методичний центр культури» Закарпатської обласної ради, заслужений працівник культури України Ганна Дрогальчук, провідний методист Іршавського міського будинку культури, заслужений працівник культури України, голова об’єднаної профспілки працівників культури Іршавщини  Оксана Сідор, директор Іршавського міського центру позашкільної освіти Юрій Буряс, керівник та солістка народного аматорського гурту «Остра тернина», переможниця численних вокальних конкурсів в Україні та за її межами Андріана Матіко та начальник відділу освіти, молоді та спору, культури і туризму Керецьківської сільської ради Ганна Остолош.

Весілля й вечорниці на «Витоках» не відрізнити від справжніх

Загальна кількість населення в громаді – понад 15 тисяч осіб. І в кожному з сіл, що входять до складу громади, Лисичово, Березники, Кушниця та Керецьки, є великий заклади освіти, в останніх двох – також і школи мистецтв. Звичайно, що найбільший внесок у розвиток аматорства роблять педагоги, заступники з виховної роботи загальноосвітніх закладів, а також викладачі мистецьких шкіл.

«Повинна визнати, що до створення громади культура в наших чотирьох селах, що входять до її складу, дещо занепала, – розповідала Ганна Остолош. – Після об’єднання сіл у єдиній громаді ситуація почала змінюватися. Діяльність аматорських колективів вийшла на новий рівень. Робимо все, щоб у наших закладах культури завирувало життя. На це спрямований і фестиваль-конкурс «Витоки».

Повний блекаут «Витокам» не завадив

Свідченням того, що зроблено чималий крок уперед, є факти. Зокрема, у рік створення громади, ще до російсько-української війни провели великомасштабний (тривав три дні) фестиваль ковальського мистецтва «Гамора».

Надалі війна не дозволила провести ковальські фести, тож зосередилися на проведенні локальних заходів. Серед таких – і фестиваль «Витоки», який вперше відбувся торік, 24 листопада. Той день важко забути: повний блекаут у країні – а в Керецьківській громаді на сцені 25 колективів відтворюють народні композиції в напівтемряві. У розпорядженні був один-єдиний генератор, для якого начальниця відділу культури Ганна Остолош автівкою весь час підвозила пальне.

«Світилася лише сцена і був звук з мікрофонами для учасників, – пригадує Ганна Василівна. – Попри ці складнощі, і діти «Артеку», яких у залі було близько трьохсот, і самі учасники отримали величезне задоволення. Ми об’єдналися в час блекауту, тобто коли країна була в темряві, на межі. Фольклорне дійство, що відбувалося на сцені, освітилися світлом нашого народного мистецтва».

Сьогодні, в такі ж листопадові дні, учасники знову хвилювалися, чи буде світло. З іншого боку, була впевненість, що якщо торік у екстремальних умовах провели фольклорне свято, то тепер воно обов’язково відбудеться знову. Драйвовості додавав і той факт, що нинішній захід – це вже не лиш фестиваль, а і конкурс, в якому визначать кращих.

Обрядові «Гуски» й … дуботіння

До нього ретельно готувалися і добрі результати є очевидними. Юні виконавці, які виходили на сцену, всі без винятку – у народному вбранні, виконаному в традиціях своїх сіл. Тож виглядало так, немов не на сцені співають і танцюють, а на справжніх весіллях чи вечорницях.

…Для нудьги не залишалося ні часу, ні місця. Зі сцени звучали різножанрові номери, а колективи змінювали один одного, як у калейдоскопі. «Котел» емоцій і вражень розігрівся до гарячого.

Особливо запам’яталося фольклорно-обрядове дійство «Великодні свята у Лисичові», втілене на сцені колективом «Лисичаночка» Кушницької мистецької школи (керівник Надія Пупена). А як майстерно відтворили юні учасники  ансамблю з такою ж назвою, що діє в Лисичівському ЗЗСО І–ІІІ ступенів (керівник Ганна Олегаш), традицію плетіння вінків для  молодих. Тут їх називають словом «Гуски». Переконливо втілено на сцені хореографічну композицію «Завчетверистий» гуртом «Лисичанка» (керівник Наталія Продан) цього ж навчального закладу.

Член журі хореограф Юрій Буряс зауважив: «У Лисичові є свій унікальний  виразний елемент у танцях – «дуботіння». Зверніть увагу, як юні танцюристи ритмічно вистукують ритм. Це – особливість цього села, подібного не побачите більше ніде».

Варто перерахувати колективи й інших виконавців, які того дня виходили на сцену та здіймали хвилі аплодисментів. Це – вокальні, хореографічні, інструментальні ансамблі, серед яких «Заграва» і «Верховинки» Кушницького ліцею (керівники Марина Продан і Наталія Губаль), «Керечанські крашанки» і «Монистятка» Кушницької мистецької школи (керівники Марина Сакаль і Марія Петришинець), «Едельвейс» Березниківського ЗЗСО І–ІІІ ступенів (керівник  Марія Петришинець), учні Березниківського ЗЗСО І– ІІІ ступенів (керівник Марія Куруц), квартет інструменталістів Кушницької мистецької школи.

А як дружно зал табору «Артек» підспівував учням Кушницької мистецької школи Михайлові Гецку та Марії Барні, які проспівали «Ой Марічко, чічері»! Відзначимо виступ вихованки Керецьківської мистецької школи Оксани Петрунько з піснею «Чи я не хазяйка?». Згадаю також, як грайливо зовсім юні вихованці Лисичівського будинку культури Сафіна Есмуродова та Олег Батрин виконали пісню  «Куплю собі чоботята». Як із хвилюванням усі зустріли відому пісню «Коли я роковав», що дивним чином перегукується з сучасністю, у виконанні учня Керецьківської мистецької школи Дениса Маровді. І аж защеміло під серцем у кожного в залі, коли прозвучала «Чорна гора неорана». «Керечанські крашанки» заспівали її так, що в уяві незримо постали воїни, які захищають рідну землю в нинішній суворій дійсності, коли на передовій українські воїни чинять мужній опір ворогам.

Поза конкурсною програмою на фестивалі виступив фольклорний колектив Центру культури і дозвілля Довжанської сільської ради під керівництвом Ольги Кукли. Гості з сусідньої громади затанцювали «Весільний танець» і заспівали «Сколомийку».

Завершенням стало оголошення кращих із кращих і вручення дипломів. Вердикт журі оголошували й вручали нагороди начальниця відділу освіти, молоді та спорту, культури та туризму Ганна Остолош і голова Керецьківської сільської ради Михайло Мушка. Потрібно було бачити радість на обличчях лауреатів із відзнаками в руках! З кожним із них керівник громади сфотографувався і побажав творчого зростання.

Коментар начальниці відділу освіти, молоді та спорту, культури та туризму Ганни ОСТОЛОШ.

«Витоки» проводяться з метою збереження і популяризації нематеріальної культурної спадщини, вивчення та репрезентації фольклору, обрядових дійств, традиційних побутових танців, формування у молоді інтересу до народної музики, дослідження народної обрядовості, зміцнення і розвиток культурних зв’язків між творчими учнівськими колективами громади.

Щиро дякуємо і нашим меценатам, які посприяли в підготовці та проведенні свята. Вони фінансово підтримали ті заходи, які ми не можемо профінансувати з місцевого бюджету. Хочемо зробити наші «Витоки» щорічним фестивалем-конкурсом. Будемо робити все, що від нас залежить, щоб так і сталося.

Василь БЕДЗІР,
провідний методист інформаційно-редакційного сектору