ГОСТІ ЦЕНТРУ КУЛЬТУРИ – ПОДРУЖЖЯ ВІДОМИХ ДІЯЧІВ КУЛЬТУРИ Й МИСТЕЦТВА УКРАЇНИ

  • Категорія запису:Новини
Гостями Обласного організаційно-методичного  центру культури 18 січня 2024 року стало подружжя Людмили Іванівни СЕНЧЕНКО і Михайла Микитовича ДОВГАНИЧА.

Людмила СЕНЧЕНКО принесла до Центру культури книжку – збірник статей, що пахне свіжою друкарською фарбою. Назва говорить сама за себе: «Сучасне музичне виконавство Закарпаття» (Ужгород, ТОВ «РІК-У», 2023. – 176 с.) У збірнику вміщено авторські статті, більшість із яких упродовж 2009–2023 років друкувалися в щоквартальному віснику «Культурологічні джерела», який з 2003 року готує Центр культури. Кілька зі статей опубліковані вперше.

З 2009 року авторка збірника аналізує творчу роботу колективів, відомих виконавців, які зробили значний внесок у музичну культуру Закарпаття. У статтях прослідковується розвиток професійного мистецтва, досягнення композиторської творчості та виконавської культури Карпатського краю.

Усім без винятку публікаціям Людмили Іванівни властиві висока професійна майстерність, розуміння сучасних процесів у культурі й мистецтві, вони мають пізнавальне значення. Про це свідчать хоча б назви деяких статей: «Cantus» – від ансамблю старовинної музики до сучасного камерного хору», «Творчий портрет педагога, хормейстера Івана Сопка», «Любов Лукіна: штрихи до портрета педагога, музиканта, виконавиці», «Прагнення до досконалості. Звіт музикантів Мукачівського державного університету»», «Роздуми після концерту. Деякі штрихи до творчого портрета піаністки Етелли Чуприк», «Яскрава барвистість духових інструментів», «Виконавська майстерність співаків», «Леся Українка в слові й музиці», «Фольклор – безцінне джерело творчості Віктора Теличка». Низка статей присвячені висвітленню престижних мистецьких конкурсів, які відбувалися в Закарпатській області та за її межами, а також аналізу творчої діяльності професійних і аматорських колективів України.

Особливу привабливість книжці, яка вийшла накладом 50 примірників, надають кольорові ілюстрації. Про все це йшла мова на зустрічі з колективом Обласного організаційно-методичного  центру культури. В.о. директора цього закладу, заслужений працівник культури України Ганна ДРОГАЛЬЧУК привітала Людмилу СЕНЧЕНКО з виходом книжки, а редакторка «Культурологічних джерел» Марина ОФІЦИНСЬКА подякувала Людмилі Іванівні – авторці статей у очолюваному нею виданні – за багаторічну співпрацю.

Учасники зустрічі прослухали музичні композиції на твори Лесі Українки, написані композитором Михайлом ДОВГАНИЧЕМ – чоловіком Людмили Іванівни. Ці композиції прозвучали на концерті Хору Українського радіо, що відбувся в Києві з нагоди 120-ї річниці від дня смерті Лесі Українки.

На завершення зустрічі Людмила СЕНЧЕНКО презентувала свій збірник «Сучасне музичне виконавство Закарпаття» народному етнографічному музею Обласного організаційно-методичного  центру культури.

ДОВІДКА

Людмила Іванівна СЕНЧЕНКО – педагог, хоровий диригент, музикознавець, автор наукових та навчально-методичних праць, пов’язаних із Київською хоровою школою.

У 1971 році закінчила диригентсько-хоровий відділ Київської державної консерваторії ім. П. Чайковського.

Викладала в Рівненському державному інституті культури, інституті мистецтв Рівненського гуманітарного університету, Мукачівському державному університеті.

Керувала навчальними хорами. У 1980 році в Чернівцях створила дитячу хорову студію «Радість», яка у 1984 році отримала звання «зразковий».

Автор навчальних посібників «Формування хорового мислення диригента» (1998), «Українська сучасна хорова література (2002), збірника статей «Авторський збірник з проблем хорознавства» (2018).  До 100 робіт опубліковано у вітчизняних і зарубіжних виданнях.

Василь БЕДЗІР,
провідний методист інформаційно-редакційного сектору