«Розмарія» успішно пройшла атестацію

  • Категорія запису:Новини
23 листопада 2023 року в м. Ужгород відбулася атестація народного  аматорського ансамблю народної пісні «Розмарія» КЗ «Обласний організаційно-методичний центр культури Закарпатської обласної ради (керівник Ольга Зюбрицька).

Атестаційна комісія, до складу якої увійшли:

– Барановський Василь Васильович – заступник директора комунального закладу «Обласний організаційно-методичний центр культури» Закарпатської обласної ради, заслужений працівник культури України (голова комісії;

– Карбованець Олександр Олександрович – викладач циклової комісії вокально-хорових та музично-теоретичних дисциплін комунального закладу вищої освіти «Академія культури і мистецтв» Закарпатської обласної ради;

– Шіпош Василь Андрійович – голова циклової комісії «Хорове диригування» комунального закладу «Ужгородський музичний фаховий коледж ім. Д. Є. Задора» Закарпатської обласної ради, переглянула виступ колективу і прийняла рішення просити колегію департаменту культури Закарпатської ОДА-ОВА підтвердити звання «народний аматорський колектив»  народному  аматорському ансамблю народної пісні «Розмарія».

Атестація пройшла у приміщенні комунального закладу «Ужгородський міський центр дозвілля – будинок культури» Ужгородської міської ради.

Ансамбль «Розмарія» був заснований у 1986 році професійним диригентом і композитором, фольклористом, заслуженим працівником культури України Михайлом Керецманом при Закарпатському обласному науково-методичному центрі народної творчості і культурно-освітньої роботи.

«Розмарія» звабила таких прекрасних виконавців пісні, як заслужена артистка України Олена Поляк, Єва Крон, Михайло Кадар, Петро Кабака, Ігор Кравчук, Анжела Влад, Петро Горганюк, Віталій Чубаня, Тарас Сегляник, Олександр Безик, Олена і Володимир Короленки та інших. Яскравою особистістю з першого дня заснування колективу був народний музика-скрипаль Антон Кобаль. Чудова людина і прекрасний товариш, він полонив колектив своїм ставленням до народної пісні.

В основу творчих досягнень колективу ліг цікавий репертуар «Розмарії», підібраний у професійному ключі Михайлом Керецманом та братами Антоном та Василем Кобалями. Такі твори, як «Коломийки Ужанської долини», «Імпровізація на теми угорських народних пісень», «Три трембіти» та «Ой на горі криниченька» В.Кобаля, «Червена ружа» В.Калинюка та «За рікою хлопці косять», «Ой ти, мій миленький» в інтерпретації В.Калинюка, «Прала мила, прала» Т.Миговича, «Мала баба мужа» М.Керецмана, «Весільні мелодії Міжгірщини», «Весільні мелодії Приборжавщини», запропоновані Антоном та Василем Кобалями, та «Розмарія» в аранжуванні і записі М.Керецмана, стали золотим фондом колективу.

Пізніше прийшли молоді виконавиці, які збагатили і розширили його репертуарну палітру. Це сестри Марія та Катерина Перечинські, Світлана Одокста, Еріка Дзямко, Оксана Штефан, Лідія Голінка.

Колектив був учасником обласних, всеукраїнських, міжнародних оглядів-конкурсів народної творчості, де неодноразово ставав лауреатом. Виступав із концертними програмами на фестивалях «Маковицька струна» (м. Бардейов), а також у містах Свидник, Камйонка, Сніна, селі Порачі (Словацька Республіка).

З 2001 по 2004 рік колективом керував заслужений артист України Сергій Барвік-Карпатський. Основою нової програми стали пісні та обробки закарпатських композиторів Миколи Попенка, Василя Кобаля, Петра Рака, Сергія Барвіка-Карпатського.

До складу «Розмарії» входили музиканти-професіонали з вищою освітою, котрі володіли грою на багатьох музичних інструментах та народною закарпатською манерою співу. Яскравими представниками вокальної групи були народна артистка України Клара Лабик та Тиберій Мигович, інструментальної – Володимир Короленко (цимбали), Сергій Донець та Володимир Палій (скрипка). Останній раз у такому складі «Розмарія» виступила в Ужгороді у грудні 2004 року на творчому звіті майстрів мистецтв і художніх колективів Закарпатської області «Самоцвіти Срібної Землі».

Наступним керівником ансамблю була Тетяна Раховська.

3 2007 року колективом керує талановитий диригент, заслужений працівник культури України Наталія Петій-Потапчук. У 2007 році народний аматорський ансамбль народної пісні «Розмарія» став володарем золотої медалі у номінації «вокал» конкурсу-фестивалю виконавських мистецтв «Кубок Євразії», що проходив у м. Одеса. До речі, це був відбірковий тур на Всесвітньому конкурсі «Кубок Світу», що відбувається у м. Лос-Анджелес (США). У грудні 2009 року «Розмарія» успішно виступила на творчому звіті майстрів мистецтв і художніх колективів Закарпатської області «Дивосвіти Срібної Землі», що проходив на сцені Закарпатського обласного українського музично-драматичного театру.

Ансамбль – учасник святкових концертів з нагоди 65-річчя та 70-річчя створення Обласного організаційно-методичного центру культури (2010, 2015).

25 травня 2012 року народний ансамбль народної пісні «Розмарія» дав свій черговий концерт «В загороді розмарія», що відбувся в Закарпатському обласному академічному театрі ляльок. У виконанні Степанюк Дарини, Квітослави Демидчук, Катерини Малош, Василини Голянич, Іванни Архій, Жанети Дьордяй прозвучали закарпатські народні пісні «Як я була мала», «Сіяла м маїран», «Гоя дьондя», «Благослов нам зілля», «Казала м ти, милий», «Червена хусточка над горов летіла», «Василю, Василю» й інші в обробці Павла Пинзеника, Федора Турянина та в аранжуванні Наталії Петій- Потапчук та декілька словацьких і чеських народних пісень.

Особливо тепло і з захопленням зал сприйняв пісні «Ой на горі, горі Хмельовані» (слова та музика Василя Кобаля»), «Світку мій, Карпатський» (слова Петра Скунця, музика Петра Рака) та народну пісню «В понеділок рано косились ме сіно» в обробці Василя Тацака, яку виконала чоловіча група ансамблю.

З 2014 року «Розмарія» є учасником обласного фестивалю «Коляди в старому селі», який традиційно відбувається в Закарпатському музеї народної архітектури та побуту.

У 2014 році з учасниками ансамблю «Розмарія» керівник Н. Петій- Потапчук провела майстер-клас для слухачів Міжнародного семінару-практикуму директорів міських та районних будинків культури й клубів і Народних домів Закарпатської та Львівської областей, що проходив у місті Ужгород.

Одними з найкращих ліків споконвіку вважалися добрі, щирі слова. А у поєднанні з чарівною мелодією вони творять дива, адже здатні зцілити зранені душі людей. 27 лютого 2015 року «Розмарія» відвідала з благодійним концертом військовослужбовців, які перебували у зоні АТО, а нині лікуються та проходять реабілітацію у Мукачівському військовому госпіталі. Мета акції – допомогти бійцям подолати психологічний стрес, хоч на деякий час забути про важкі воєнні будні, жахи війни, сприяти відновленню фізичних і духовних сил та адаптації до мирного життя. Учасниці «Розмарії» виконали низку закарпатських народних пісень. Зачарували своїми незвичайними голосами Мирослава Копинець та Василина Голянич.

У вересні 2015 року у складі офіційної делегації Закарпаття «Розмарія» побувала на святкуванні 15-річчя створення краю Височіна (Чеська Республіка) і виступила з концертною програмою у літньому амфітеатрі парку Геулос міста Їглава. Також учасник Краянських днів у «Музеї Ідей» (м. Львів, 2015).

Солістка ансамблю Дарина Степанюк була учасницею талант-шоу «Голос країни» (Київ, 2015).

У 2016 році вийшов пісенний збірник «Співам співаночку» (упорядник Н. Петій-Потапчук). До нього увійшли твори з репертуару народного аматорського ансамблю народної пісні «Розмарія».

З липня 2017 року колективом керує Ольга Зюбрицька.

Нині в ансамблі співають Ольга Зюбрицька, Оксана Головня та Олена Гайдук.

У 2019 р. «Розмарія» зайняла ІІ місце у номінації «Дуети, тріо, квартети» на відкритому фестивалі-конкурсі стрілецької пісні «Красне поле» (м. Хуст). Також колектив був учасником гастро-фестивалю «Василля» (м. Ужгород), обласного фестивалю «Коляди в старому селі» (м. Ужгород), ювілейного вечора поета П. Мідянки.

Хорошою традицією стали виступи «Розмарії» на виставках декоративно-ужиткового мистецтва, що організовуються Обласним організаційно-методичним центром культури, зокрема: виставки І. Чепи та М. Березанич, «Заквітчані», «Зимовий настрій», «Світ мережива» у рамках презентації ґрантового проєкту «Онлайн ХАБ для нематеріальної спадщини Закарпаття». У 2020 р. колектив долучився до Всесвітньої акції «Нова радість стала» та мистецького арт-мобу «Україна в піснях», а також взяв участь у святкуванні Днів чеської і словацької культури і традицій «День Богемістики і Словакістики» в Закарпатські області.

Незважаючи на карантинні обмеження, не менш насиченим на події був і 2021 рік. Учасниці народного аматорського ансамблю народної пісні «Розмарія» взяв участь в арт-інсталяції «Барвистий вінок Закарпаття» у рамках Всеукраїнського культурного марафону «Не забуваючи минуле, погляд у майбутнє», присвяченого 30-річчю незалежності України та Міжнародному дню музеїв, яка відбулася в Закарпатському музеї народної архітектури та побуту. Наступні два виступи були окрасами відкриття виставок: обласної виставки робіт майстрів декоративно-прикладного мистецтва «Дивоцвіт Закарпаття» з нагоди 30-річчя Незалежності України (Закарпатський музей народної архітектури та побуту) та фотовиставки Олега Куцького (EFIAP) «Одеса і одесити» (Закарпатський обласний краєзнавчий музей ім. Т. Легоцького).

Лютий 2022 року докорінно змінив наше життя. Після повномасштабного вторгнення росії в Україну змінилися ритми роботи, з’явилися нові пріоритети. Менше стало розважальних заходів. А ті, що проводилися, набули нового змісту. Концерти і виступи мали кілька спрямувань. Найчастіше проводилися благодійні заходи, а всі вилучені кошти спрямовувалися на потреби Збройних сил України і конкретно 128-ї окремої гірсько-штурмової Закарпатської бригади.

Активну участь у них взяла і «Розмарія», зокрема концерті до Дня Конституції України (набережна Незалежності, м. Ужгород, 28 червня); відкритті  виставки-продажу живописних творів «Захищений спокій» берегівських митців Ярослави Катран та Анатолія Сакалоша (Закарпатський музей народної архітектури та побуту, 12 липня); концерті з нагоди Дня захисників та захисниць України (Обласний госпіталь ветеранів війни, 14 жовтня).

У складі волонтерського «Колядницького батальйону» 2023 року «Розмарія» взяла участь у великому співочому квесті, мета якого зібрати 500 000 грн та придбати ударний дрон для третьої роти Сили спеціальних операцій Збройних сил України на бахмутському напрямку. Ініціатором акції виступив Рух підтримки закарпатських військових. Виступи проходили у торговельному центрі ДАСТОР (м. Ужгород, 04 січня). Тоді вдалося зібрати 7100 грн.

На запрошення організаторів «Розмарія» виступила з музичним вітанням на  відкритті фотовиставки «Духовний стан», яка розгорнулася у Закарпатському обласному краєзнавчому музеї імені Тиводара Легоцького (20 квітня, 2022) та  творчій зустрічі, присвяченій ювілеям видатних письменників, лауреатів Національної премії України – 100-річчю Івана Чендея та 80-річчю Петра Скунця (Народний літературний музей Закарпаття, 19 травня 2022).

Плідним для працівників Центру культури є і 2023 рік. На початку року вийшов у світ збірник «Казки та легенди з витоків Ужа», який підготував Іван Хланта. 30 березня у  Закарпатській обласній універсальній науковій бібліотеці імені Ф.Потушняка відбулася презентація книжки, на якій з музичним вітанням виступила солістка «Розмарії» Оксана Головня.

Цього ж року, 18 травня, з нагоди Міжнародного дня музеїв «Розмарія» взяла участь у мистецькій акції «Сузір’я кольору, музики, слова», яка пройшла у Закарпатському обласному художньому музеї ім. Й.Бокшая.

Артистизм, чистота виконання та сценічна культура свідчать про високий професійний рівень учасників колективу і керівника зокрема.