У Закарпатському музеї народної архітектури та побуту стартувала V виставка-конкурс «Світ писанки-2019»

  • Категорія запису:Новини
Учора, 18 квітня, в Закарпатському музеї народної архітектури та побуту стартувала V виставка-конкурс «Світ писанки-2019»

У народі кажуть: «У світі доти існуватиме любов, доки люди писатимуть писанки». Історія писанок як символу весняного відродження природи сягає в далеке минуле і пов’язана з ритуалом весняного відродження на землі. Традиція писати писанки нараховує вже близько вісім тисяч років. Вона тісно пов’язана із символікою орнаменту та кольору. Серед найпоширеніших символів-знаків, характерних чи не для всього християнського світу, є «хрест», «зірка», «риба», «сварга», «вазон», «змія» та інші. Наприклад, хрест – символ світотворення. Вертикальна лінія хреста – лінія небесна, духовна, чоловіча. Це знак Вогню. Горизонтальна лінія є земною, пасивною, жіночою. Це знак Води. При перетині (поєднанні) цих двох чинників виникає третя сила – сила Любові, Життя, Творення. Хрест означає вічне життя. Червоний колір – кров, що символізує життя та смерть. На жаль, значення багатьох знаків-символів уже втрачено і ми не знаємо, яку інформацію вони несуть.

Щоб зберегти традиції писанкарства нашого краю й організовано виставку-конкурс «Світ писанки».

Увазі відвідувачів півсотні майстрів представили 535 писанок, виконаних різноманітними техніками. Експозицію вдало доповнюють писанки із фондової колекції Закарпатського музею народної архітектури та побуту, серед яких 210 писанок та 50 рушників і великодніх серветок. Найбільше привертають увагу писанки, виконані традиційною восковою технікою, дряпанки, керамічні й вишивані писанки, писанки з ниток, паперу, кольорового скла, кована писанка і карвінг по яєчній шкарлупі.

Серед учасників Любов Матіко,  Христина Герц, Олена Гораль, Любов Поштак, Олена Сідак, Любов Бабинець, Марія Ялова, Іда Йоно, Вікторія Тафійчук та багато інших.

У виставці також взяли участь майстрині, які відомі далеко за межами нашого краю: заслужений майстер народної творчості України Людмила Губаль, Марія Купарь, Емма Левадська, Ольга Гал, Надія Вербищук, Тетяна Левляс та інші. Вони репрезентували роботи, виконані в різних як традиційних, так і сучасних техніках писанкарства, притаманних Карпатському регіону.

Роботи учасників оглядали члени конкурсної комісії: завідувач відділу експозиції музею, куратор виставки Вікторія Симкович; мистецтвознавець, викладач Закарпатської академії мистецтв Роман Пилип; живописець, графік, майстер декоративно-прикладного мистецтва Емма Левадська; заслужений майстер народної творчості України Наталія Стегура та методист Закарпатського обласного організаційно-методичного центру культури Олена Ваш. Після фахового огляду експозиції було визначено переможців у трьох номінаціях:

«Традиційна писанка»

І місце – Марія Бабич (дряпанка, м. Ужгород);

ІІ місце – Крістіна Кліса (воскова писанка, м. Ужгород);

ІІІ місце – Ольга Попович (мальованка, Хустський район).

«Авторська писанка»

І місце – Вікторія Васів (воскова писанка, с. Забрідь, Великоберезнянський район);

ІІ місце – Наталія Янішевська (воскова писанка, м. Київ);

ІІІ місце – Любов Шпак (воскова писанка, м. Виноградів).

«Новаторське рішення»

1 місце – Олеся Рибалко (писанка з ниток, м. Ужгород);

2 місце – Андрея Прислупська (керамічна писанка, м. Ужгород);

3 місце – Тетяна Левляс (керамічна писанка, м. Ужгород).

Цьогоріч на запрошення Обласного організаційно-методичного центру культури у виставці-конкурсі взяли участь митці з Товариства угорських митців Закарпаття образотворчого та прикладного мистецтва ім. Імре Ревеса. Свої писанки репрезентували Беата Товт-Вашкович, Ангеліна Турак, Тетяна Бартош та Катерина Ливрінц.

Призерів нагородили цінними призами та виданнями від музею. Крім того, всі учасники виставки отримали дипломи, великодні пряники і музейні календарі.

Володимир Мишанич,
провідний методист КЗ «Обласний організаційно-методичний центр культури» ЗОР