Відкрито ювілейну, десяту за рахунком міжнародну виставку-конкурс «Світ писанки»

  • Категорія запису:Новини
28 березня в Закарпатському музеї народної архітектури та побуту відкрито ювілейну, десяту за рахунком міжнародну виставку-конкурс «Світ писанки». Щороку вона є передвісником Великодня, які на Закарпатті та й в усій Україні вважаються найбільшим християнським святом.

У цей час оживає природа, оновлюється земля. І писанці в цьому неминучому природньому і душевному оновленні належить особлива роль. Бо разом із нею, за тими уявленнями українців, які існували в їхньому звичайному житті й побуті, воскресає життя. Тож і беруться дорослі й малі за давнє мистецтво розписування писанок – символу Великодня, весни, вічності.

Як і торік, «Світ писанки» мав не лише пізнавально-конкурсний, а й благодійний характер. Відкриваючи захід, в.о. директора Закарпатського музею народної архітектури і побуту Василь Коцан наголосив, що в експозиції – 550 писанок з музейних фондів, а також понад 300 – поданих закарпатськими майстринями, які долучилися до виставки-конкурсу. На виставку-конкурс надійшли твори не лише з Закарпаття, а й інших регіонів України.

І вже третій рік поспіль «Світ писанки» не тільки створює великодній настрій для всіх відвідувачів музею (адже триватиме тиждень), але й покликана стати підтримкою для ЗСУ. Кошти від продажу творів будуть перераховані на потреби військових, які обороняють Вітчизну.

ПИСАНКА ВЕДЕ НАС У ГЛИБИНУ СТОЛІТЬ

Учасники відкриття, а саме перший заступник голови Закарпатської обласної ради Андрій Шекета, заступник директора департаменту культури Закарпатської обласної державної адміністрації – обласної військової адміністрації Галина Ломпарт, голова обласного профкому працівників культури Наталія Товтин наголосили на тому, що писанкарство передавалося із покоління в покоління протягом багатьох століть, сприяло збереженню національної ідентичності українців. У часи незалежності нашої держави це народне мистецтво немовби отримало друге дихання: за розмальовування великодніх яєць беруться досвідчені майстрині, молодь і діти. Влаштовуються майстер-класи з оволодіння техніками писанкарства, причому набір виражальних засобів при цьому значно розширився.

«Беручи в руки розмаїто-барвисте яйце, ми не лише милуємося його красою, орнаментом. Вдумливим і допитливим воно розповість і про той зміст, який вкладали в нього пращури, – зазначила у своєму виступі очільниця Закарпатського осередку Національної спілки майстрів народного мистецтва України, заслужений майстер народної творчості України Людмила Губаль. – Здавна існувало повір’я, що розписане до Великодня залежно від того, як воно збережеться в наступні дні й місяці, дасть пророчі знаки, які свідчитимуть про близьке майбутнє тієї чи іншої сім’ї».

Про те, яке значення має прадавнє мистецтво писанкарства в формуванні національних традицій, його символізм говорила генеральна директорка Національного музею Гуцульщини та Покуття імені Й. Кобринського у Коломиї, заслужений працівник культури України Ярослава Ткачук. До Ужгорода пані Ярослава і її колеги з Івано-Франківщини привезли експозицію «Світло Великодня». У ній представлена колекція єдиного в світі Музею писанкового розпису , що є філією згаданого Національного музею. Привезли також писанки з приватної збірки відомої дослідниці та популяризаторки народного мистецтва, авторки низки тематичних видань, народної майстрині Віри Манько, а також твори визначного майстра гобелену, народного художника України Михайла Біласа.

НАГОРОДИ – У ТРЬОХ НОМІНАЦІЯХ

На виставці були оголошені переможці в конкурсі за трьома номінаціями, а саме: «Воскова авторська писанка», «Новаторська писанка», «Патріотична писанка». Внаслідок вердикту журі, яке очолювала Людмила Губаль і до якого входила завідувач народного аматорського етнографічного музею КЗ «Обласний організаційно-методичний центр культури» Закарпатської обласної ради, заслужений майстер народної творчості України Наталія Стегура, були оголошені переможці і призери в усіх номінаціях.

Василь Коцан і Людмила Губаль вручили призерам конкурсу дипломи і подарунки. Серед подарунків – і пряники, виготовлені відомою майстринею-кондитеркою Любою Керецман, в яких використані візерунки традиційних закарпатських писанок.

Було наголошено, що цьогоріч працівники КЗ «Обласний організаційно-методичний центр культури» ЗОР залучили до виставки-конкурсу майстринь із різних куточків Закарпаття – Марію Купарь з Ужгорода, Ольгу Ловгу з Іршави, Любов Мателегу з Кушниці, Любов Матіко з Ільниці та Оксану Кампов із Климовиці, що на Хустщині.

Із завершенням експозиції буде також визначено та нагороджено писанку глядацьких симпатій.

Василь Бедзір,
провідний методист інформаційно-редакційного сектору КЗ «Обласний організаційно-методичний центр культури» Закарпатської обласної ради