Виноградівці в стінах Академії: майстерність, поєднана з любов’ю

  • Категорія запису:Новини
Учора, 14 лютого, центр культурного життя Ужгорода перемістився до Академії культури і мистецтв – комунального закладу вищої освіти Закарпатської обласної ради. У залі відбувся концерт народного аматорського оркестру народних інструментів Виноградівського міського будинку культури (керівник – заслужений працівник культури України Віктор Марушка).

Подія пройшла в межах договору про співпрацю, підписаного між Академією культури і мистецтв із одного боку і Виноградівською міською радою – з другого.

Відкриваючи концертну програму, ведуча повідомила, що до колективу входять викладачі мистецьких шкіл колишнього Виноградівського (нині – Берегівський) району, а літопис охоплює півстоліття. Оркестр є лауреатом багатьох всеукраїнських  і міжнародних конкурсів. Торік з 23 по 25 червня разом із вокальним тріо  Виноградівської мистецької школи ім. Бели Бартока музиканти відвідали  три затишні містечка Австрії з подячними концертами.

Цього разу разом із оркестром на сцену вийшов народний аматорський камерний хор КПНЗ «Виноградівська мистецька школа ім. Бели Бартока», очолюваний Світланою Гнетило. Очікувалося, що в вокальному супроводі оркестрова музика зазвучить ще більш проникливо, лірично. Заглядаючи наперед, скажемо, що сподівання цілком виправдалися.

У вщент заповненому залі – студенти та викладачі Академії, працівники департаменту культури Закарпатської ОДА-ОВА, а також майже у повному складі – колектив Обласного організаційно-методичного центру культури на чолі з в.о. директора, заслуженим працівником культури України Ганною Дрогальчук.

…Щойно прозвучали перші такти музики, як стало зрозуміло, що присутніх чекає сповнена емоцій, захоплюючих моментів програма. Адже в зал полинули злагоджені, згармонізовані в нерозривній цілісності, звуки, котрі то підносили уяву до небес, то вдарялися в жорстку твердь реальності. Всі оркестрові групи підкорювалися владним помахам диригентської палички в руках Віктора Марушки. Аж не вірилося, що на сцені – аматорський, а не професійний філармонійний колектив.

Під час концерту, в якому поєдналися і відомі класичні твори (П. Мартін «Токката», «Інтрада», «Мелодія» Мирослава Скорика), релігійні («Різдвяні мелодії» Юрія Саєнка, К. Дженкінса «Реквієм», В. Барвінського «Що то за предиво»), народжена в сучасності музика Клода Франсуа, А. Вангеліса та Джона Вільямса з кінострічки «Один удома», відчувалося, що колективові до снаги найскладніші твори. Всі вони прозвучали під гарячі аплодисменти глядачів.

Неодноразово під час концерту звучали слова подяки воїнам Збройних сил України, завдяки яким можливі важливі культурницькі акції, серед них – і вчорашня. Про це схвильовано говорила ведуча, слова якої музиканти підкреслювали емоційною грою.

Під час концерту один із творів оркестранти присвятили іменинникам. Ними цього дня були одна з найдосвідченіших скрипальок оркестру Юдіта Товт, а також ректорка Академії, голова депутатської комісії Закарпатської обласної ради, заслужений працівник культури України Наталія Шетеля.

Після фінальних акордів ведуча запросила до слова ректорку Академії Наталію Шетелю, заступника голови Виноградівської міської ради Віталія Любку, керівника апарату Закарпатської обласної ради Мирославу Ливч, директора департаменту культури Закарпатської ОДА-ОВА Євгена Тищука.

Вони побажали оркестру і камерному хору подальшого творчого зростання, зміцнення співпраці Виноградівської міської ради з Академією культури та мистецтв Закарпатської обласної ради.

Апофеозом концерту стала пісня «Господи, помилуй нас!» Тараса Петриненка. Солістка Світлана Гнетило.

На завершення всі охочі могли сфотографуватися у фотозоні, яку до Валентинового дня яскраво-«сердечно» оформили у фойє Академії.

Василь Бедзір,
провідний методист інформаційно-редакційного сектору КЗ «Обласний організаційно-методичний центр культури» Закарпатської обласної ради