Всеукраїнський фестиваль сучасної пісні та популярної музики «Червона Рута»

  • Категорія запису:Фестивалі
«Червона Рута» – один із найпрестижніших фестивалів сучасної молодіжної музики, започаткований 1989 року в місті Чернівці. Єдиний некомерційний фестиваль, який цілеспрямовано шукає молоді таланти по всій Україні та створює їм належні творчі умови.

Мета фестивалю – пошук і розкриття творчих здібностей молодих авторів і виконавців, залучення української молоді до формування патріотичної свідомості засобами української масової музики, формування іміджу сильної та незламної європейської нації з глибокими історичними та культурними традиціями.

Спільно з дирекцією фестивалю підготовкою та проведенням відбіркового туру займаються департамент культури Закарпатської облдержадміністрації та КЗ «Обласний організаційно-методичний центр культури» ЗОР.

Заключному етапу передують відбіркові тури на місцях в областях України. Відбірковий тур Закарпатської області відбувається в місті Ужгород кожні два роки. Конкурс проводиться серед солістів та гуртів.

Власне формат «Червоної рути» для організаторів та учасників залишається незмінним – він молодіжний,  а відбір переможців є досить жорстким. Разом із професіоналізмом, критеріями відбору у жанрах поп-, рок, сучасна танцювальна, акустична та інша музика є: новизна, сучасність та молодіжність, оригінальне творче обличчя, індивідуальність і неповторність виконавців, поєднані з українськими пісенними традиціями музики і виконання. У жанрі українського автентичного фольклору критеріями оцінки виступів є відповідність (походження) виконуваного матеріалу традиційним зразкам справжньої автентичної народної творчості.