Про коломийкаря Івана Штаєра із села Колочава Міжгірського району

  • Категорія запису:Новини
Про коломийкаря Івана Штаєра з села Колочава Міжгірського району розповідає провідний методист КЗ «Обласний організаційно-методичний центр культури» ЗОР Іван Хланта у відеорубриці «Носії народнопоетичної творчості Закарпаття».

Іван Штаєр – завідувач клубу села Колочава-Мерешор, що на Міжгірщині, член Національної ліги українських композиторів, добре відомий як автор популярних у народі пісень «У горах Карпатах», «Верховинка», «Краю мій Карпатський», «Далеко від дому», «Колочава моя», «Я завтра в армію іду», «Карпатські соколи», «Моє рідне село» (Гімн Колочави) та інших. Дебютував збіркою «Іван Штаєр – пісняр верховинського краю» 2012 року.
Друга пісенна збірка «Музика, що йде від душі» побачила світ 2019 року. До неї увійшли коломийки-колискові, про УПА, а також соціально-побутові й жартівливі. Особливо зворушують патріотичні мелодії «Ми сини України», «Марш воїнів УПА», «Моя Україна». Окремо подані співанки, записані від В. Дебрака (сільська кличка Мікан). За музичне оформлення автор висловлює вдячність директору Міжгірської ДМШ Юрію Біланинцю, за передмову та післямову – поетесі Вірі Фесенко.
Без сцени Іван Васильович себе не уявляє – виступає у складі фольклорного ансамблю при Міжгірському районному будинку культури. До всього зарекомендував себе здібним актором, виконуючи головну роль у фільмі «Колочавські повстанці», знятому кіностудією ім. О. Довженка.

Про коломийкаря Івана Штаєра із села Колочава Міжгірського району

Про коломийкаря Івана Штаєра з села Колочава Міжгірського району розповідає провідний методист КЗ «Обласний організаційно-методичний центр культури» ЗОР Іван Хланта у відеорубриці «Носії народнопоетичної творчості Закарпаття».Іван Штаєр – завідувач клубу села Колочава-Мерешор, що на Міжгірщині, член Національної ліги українських композиторів, добре відомий як автор популярних у народі пісень «У горах Карпатах», «Верховинка», «Краю мій Карпатський», «Далеко від дому», «Колочава моя», «Я завтра в армію іду», «Карпатські соколи», «Моє рідне село» (Гімн Колочави) та інших. Дебютував збіркою «Іван Штаєр – пісняр верховинського краю» 2012 року.Друга пісенна збірка «Музика, що йде від душі» побачила світ 2019 року. До неї увійшли коломийки-колискові, про УПА, а також соціально-побутові й жартівливі. Особливо зворушують патріотичні мелодії «Ми сини України», «Марш воїнів УПА», «Моя Україна». Окремо подані співанки, записані від В. Дебрака (сільська кличка Мікан). За музичне оформлення автор висловлює вдячність директору Міжгірської ДМШ Юрію Біланинцю, за передмову та післямову – поетесі Вірі Фесенко.Без сцени Іван Васильович себе не уявляє – виступає у складі фольклорного ансамблю при Міжгірському районному будинку культури. До всього зарекомендував себе здібним актором, виконуючи головну роль у фільмі «Колочавські повстанці», знятому кіностудією ім. О. Довженка.

Опубликовано Обласний організаційно-методичний центр культури Вторник, 29 сентября 2020 г.