Вокальний ансамбль «Арніка» клубу с. Тарнівці підтвердив звання «народний аматорський колектив»

  • Категорія запису:Новини
8 листопада в будинку культури с. Сторожниця Холмківської сільської ради відбувся концерт «Іскри творчості запалюють серця» з нагоди Всеукраїнського дня працівників культури та майстрів народного мистецтва.

У рамках святкувань проходив атестацію на підтвердження звання «народний аматорський колектив» і народний аматорський  вокальний ансамбль «Арніка» клубу с. Тарнівці  (керівник Вікторія Балог, концертмейстер Микола Бойко).

Атестаційна комісія, до складу якої увійшли директор комунального закладу «Обласний організаційно-методичний центр культури» Закарпатської обласної ради, заслужений працівник культури України Ганна Дрогальчук, доцент кафедри музичних дисциплін комунального закладу вищої освіти «Академія культури і мистецтв» Закарпатської обласної ради, викладач-методист, член Національної Ліги українських композиторів, заслужений  працівник культури України Валентина Зелінка та викладач хорових дисциплін комунального закладу вищої освіти «Академія культури і мистецтв» Закарпатської обласної ради Андрій Тазінгер, переглянула виступ колективу і прийняла рішення просити колегію департаменту культури, національностей та релігій Закарпатської облдержадміністрації підтвердити звання «народний аматорський колектив» народному аматорському вокальному ансамблю «Арніка».

Загалом захід пройшов у теплій, дружній атмосфері.

Ансамбль «Арніка» створений у грудні 2010 році при Ужгородському районному будинку культури директором згаданого закладу Лесею Дубенко та директором Тарнівецької ДШМ Софією Рябець. З самого початку свого існування під час різдвяно-новорічних свят успішно виступав як перед організаціями, так і на фестивалях.

Уже через два роки, у січні 2012 року, колектив побував у м. Сніна (Словацька Республіка), де взяв участь у щорічному фестивалі колядницьких колективів «Щедрий вечір». А в березні стає дипломантом ІІІ Всеукраїнського фестивалю-конкурсу стрілецької пісні «Красне поле» в м. Хуст. На цей час  у репертуарі колективу були українські та словацькі народні пісні, які з успіхом звучали на  вітчизняних та зарубіжних культурно-мистецьких заходах, зокрема у Словацькій Республіці: 46 Міжнародний фестиваль фольклорної музики (м. Камйонка), ХV Міжнародний фольклорний фестиваль українців-русинів (с. Пихня), 39 Міжнародний фестиваль пирогів (с. Пудгородь), фестиваль духовної пісні (м. Снина).

У 2012 році на телеканалі «Тиса» вийшла передача про ансамбль, де керівниці розповіли про творче життя «Арніки» та у сільській хаті Закарпатського музею народної архітектури та побуту колядували й вінчували ґаздові та ґаздині.

Запам’яталася також учасницям ансамблю поїздка до Чехії на фестиваль у мальовничій Моравії.

У 2016 році керівником ансамблю «Арніка» стає викладачка Тарнівецької ДШМ,  талановита музикантка Іветта Мудрова. За вагомий внесок у розвиток культури українського народу, високий художній рівень та виконавську майстерність, активну творчу діяльність вокальному ансамблю «Арніка» 20 грудня 2016 року присвоїли звання «народний аматорський колектив». Географія поїздок і виступів «Арніки» та її солісток охопила Білорусь, Угорщину, Словаччину, Сербію.

На початку 2020 року внаслідок децентралізації було ліквідовано Ужгородський районний будинок культури. З січня 2020 року народний аматорський  вокальний ансамбль «Арніка» працює при відділі культури Холмківської сільської ради, а очолила його Вікторія Балог, учасниця та солістка ансамблю з перших днів його існування. Допомагає їй концертмейстер Микола Бойко.

Незважаючи на різні обставини, спочатку COVID-19, а потім повномасштабне вторгнення росії в Україну, колективу вдається творчо працювати і займатися волонтерською діяльністю, брати участь у всіх культурно-мистецьких заходах, які відбуваються на території громади та за її межами: фестиваль збору яблук «Alma fest», концерти до Дня Чорнобиля, Дня Незалежності України, Дня Конституції України, дня медика, дня вчителя та ін.

У  січні 2022 року ансамбль «Арніка» здобув ІІІ місце на відкритому фестивалі-конкурсі колядок і щедрівок «Бетлегемська зірка».

Уже стали традиційними виступи на концертах, які організовуються для внутрішньо-переміщених осіб, що проживають на території громади.

Колектив не збирається зупинятися на досягнутому, адже у нього ще багато задумів і цікавих проєктів.