Відбудеться ІХ обласний дитячий фольклорний фестиваль «Веселковий передзвін» колективів мистецьких шкіл Закарпаття

  • Категорія запису:Новини
18 травня на базі КЗ «Закарпатський музей народної архітектури та побуту» ЗОР (м. Ужгород,  вул. Капітульна, 33 а) відбудеться ІХ обласний дитячий фольклорний фестиваль «Веселковий передзвін» колективів мистецьких шкіл Закарпаття. Організатори – Департамент культури Закарпатської облдержадміністрації, КЗ «Обласний організаційно-методичний центр культури» ЗОР, КЗ «Закарпатський музей народної архітектури та побуту» ЗОР. Початок об 11 годині.

У суботу в Закарпатському музеї народної архітектури та побуту зранку до вечора просто неба лунатимуть прадавні закарпатські народні пісні, сопілкові награвання, сигнали трембіти та запальні ансамблеві народно-інструментальні мелодії, які поєднуються з народними танцями, іграми та фрагментами обрядових дійств. Юні виконавці з різних куточків Закарпаття з’їжджаються на цей завершальний у навчальному році фестиваль-конкурс, який підсумовує річні фольклорні фестивалі учнів мистецьких шкіл і є головним змаганням дітей області на краще виконання народно-музичних творів. Кожен із учасників демонструє неповторність і унікальність народної музики свого регіону, а в поєднанні їх виступи утворюють багатобарвну веселку музичного фольклору різних етнографічних груп і національностей нашого краю.

У Закарпатській області цей дитячий фольклорний фестиваль-конкурс є одним із наймасштабніших. Він сприяє збереженню зв’язку поколінь, допомагає запалити вогник інтересу до культурних надбань наших дідів-прадідів, виховує любов до традицій рідної землі, демонструє, що Закарпаття багате талановитими й обдарованими дітьми, які щиро захоплюються народномузичною культурою свого краю, засвідчує про позитивні тенденції в удосконаленні виконавської майстерності й наближення виконавства до фольклорних першоджерел. Усі танці супроводжуються «живою» музикою в народному дусі.

Бажаємо усім гарних вражень та перемог!

Віра Мадяр-Новак,
методист КЗ «Обласний організаційно-методичний центр культури» ЗОР,
голова журі обласного фольклорного фестивалю-конкурсу  «Веселковий передзвін».